Wpis z mikrobloga

Hej mireczki, mam mały problem. Klepię sobie programik okienkowy w Builderze. Wszystko fajnie tylko skurczysyn odmawia posłuszeństwa i po próbie wykonania obliczeń wiesza się na amen tak, że nie da rady go wyłączyć. Muszę zamykać projekt i otworzyć na nowo by móc cokolwiek zrobić. Z błędu jaki mi wyskakuje wychodzi na to, że to jakiś błąd z konwersją danych. Problemem jest ten void:

void __fastcall TForm1::obliczcalClick(TObject *Sender)
{
double d,s,w,r,t,dk,sk,wk,rk;
d=StrToFloat(dlugpocz->Text);
s=StrToFloat(szerkonc->Text);
w=StrToFloat(wyskonc->Text);
rk=StrToFloat(wsproz->Text);
t=StrToFloat(deltatemp->Text);
r=rk/1000000;
dk=d*(1+r*t);
sk=s*(1+r*t);
wk=w*(1+r*t);
dlugkonc->Text=dk;
szerkonc->Text=sk;
wyskonc->Text=wk;
}

Będę wdzięczny za pomoc :)
#informatyka #cpp #programowanie #kiciochpyta
Kecq - Hej mireczki, mam mały problem. Klepię sobie programik okienkowy w Builderze. ...

źródło: comment_GvgClBtDESwOyjeQdYhd0gOoK7qfhBiR.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kecq: z treści komunikatu można wnioskować że w którymś wywołaniu funkcji StrToFloat został rzucony (nieobsłużony) wyjątek, ze względu na błędny format stringa. Parsowanie powinieneś umieścić w bloku try-catch, pozostaje pytanie jak obsłużyć błędne dane wejściowe i czemu są błędne.
  • Odpowiedz
@inplaz: dzięki wielkie, zaraz pokombinuję i zobaczę co i jak.

@kalectwo: tak i ma się dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dobra alternatywa dla robienia tego typu programu w Devie a i Pan Zelent wszystko ładnie tłumaczy chociaż może i ja nie wszystko rozumiem :D
Ale to tylko chwilowy romans, skończę program i rzucam to w diabły

@zakowskijan72: a ja myślę że najwyższa
  • Odpowiedz
@casadin: EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I PROGRAMOWAC BĘDZIE MOŻNA TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI
  • Odpowiedz