@kpgamz: to moze ja odpowiem. 1. Zarobki srednie, jak na inzyniera mogloby byc lepiej. Ale taka branza coz poradzic. 2. Agh 3,4. Studia fajne i ciekawe, ale dosc trudne 5. Geodeci rodza sie teraz jak grzyby po deszczu... jest ich wrecz nadmiar.
@skarbnik: Uprawienia nie są mi potrzebne, jedyną przyszłość geodezyjną wiążę z inżynierską. Latanie po polu z kijem mam w dupie, za te pieniądze znajdę pracę w ciepłym suchym miejscu ( ͡°͜ʖ͡°) A jeżeli będziesz pił do założenia firmy i samemu robić to od razu powiem, ze nie stać mnie na sprzęt za kilkaset tysięcy a obsługa inwestycji z optycznym niwelatorem i nie robotycznymi tachimetrami
@Zord0n: Ciekawe, że akurat na tą specjalność jest najwięcej kandydatów :> I chyba po tej specjalności oprócz jakiejś geoturystyki jest najgorzej z pracą.
@kpgamz: studiuje geodezja na UWM. Przygotuj się na marne oczywiście, jak na każdych inżynierskich. Oprócz tego trochę rysowania ręcznie i w programach, np. cgeo, AutoCad, microstation, ewmapa, arcgis. Dużo zajęć w terenie, generalnie nie jest nudno.
@skarbnik: za moich czasów dużo więcej było na Budownictwo, Ezizo i maszyny. Geodezja była 4.
Po ezizo i budownictwie jest gorzej bo jak nie masz pleców na kopalni to sobie możesz palcem w nosie pokopać ( ͡°͜ʖ͡°) Wielu znajomych po tych kierunkach zderzyło się ze smutną rzeczywistością. Po żadnym nie ma dobrze, no chyba że maszyny tam wiadomo inna bajka ale to trzeba lubić.
1. Ile zarabiasz?
2. Gdzie studiowales?
3. Czy warto studiowac ten kierunek?
4. Co sadzisz o tym kierunku?
5. Czy jest zapotrzebowanie na geodetow??
1. Zarobki srednie, jak na inzyniera mogloby byc lepiej. Ale taka branza coz poradzic.
2. Agh
3,4. Studia fajne i ciekawe, ale dosc trudne
5. Geodeci rodza sie teraz jak grzyby po deszczu... jest ich wrecz nadmiar.
@adzik7: łagodnie rzecz ujęłaś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@
A jeżeli będziesz pił do założenia firmy i samemu robić to od razu powiem, ze nie stać mnie na sprzęt za kilkaset tysięcy a obsługa inwestycji z optycznym niwelatorem i nie robotycznymi tachimetrami
Po ezizo i budownictwie jest gorzej bo jak nie masz pleców na kopalni to sobie możesz palcem w nosie pokopać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wielu znajomych po tych kierunkach zderzyło się ze smutną rzeczywistością. Po żadnym nie ma dobrze, no chyba że maszyny tam wiadomo inna bajka ale to trzeba lubić.
@Zord0n:
Koledzy i koleżanki.
W imieniu redakcji serwisu GeodezjaPolska.pl, chciałbym Was zaprosić do serwisu
Geodezja Polska, gdzie można dyskutować o Geodezji na forum geodezyjnym, dodawać ogłoszenia geodezyjne, dodać firmy do katalogu frim geodezyjnych, czytać artykuły o geodezji, czytać i dodawać blogi geodetów, zostać sympatykiegm - geodetą, studentem czy osobą