Wpis z mikrobloga

Mirki chciałbym zostać programistą. Mam 24 lata, od czego powinienem zacząć? Jakie technologie? Zależy mi na jak najszybszym zdobyciu pracy. Najlepiej od razu płatnej. Nie chce mi się tracić czasu na studia. Podobno na stażach i praktykach wszystkiego uczą? Widziałem że popularny jest javascript ale można w tym dostać prace? Trudny język na start?
Nie programowałem nigdy wcześniej w sumie, pomijając kiedyś w htmlu strony na infie pisaliśmy, ale to dawno już było

#!$%@? dotychczasową robotę, na magazynie za 1400 #!$%@? cały dzień, kumpel który jakimś mózgiem nie jest, studiuje i gdzieś tam pracuje na pół etatu i wyciąga 2k, więc w sumie mi też się powinno udać. Szczególnie że #!$%@? kiedyś mu dawałem korki z matmy, a teraz jak jakiś robol śmieć robię.

Jak to wszystko najłatwiej ogarnąć?

#programowanie #naukaprogramowania #pytanie
  • 17
@Xonar: codeacademy prowadzi za rączke, youtube tutoriale też. nie napisales co lubisz.

Ja sie 3 miesiace decydowałem czy zostać w programowaniu uC czy iść w webdev... musisz popróbować wszystkiego, ja się decyduję jednak na uC bo kocham C i C++ i ASM

Ale tyle takich pytań padło w tym tagu, że nieuprzejme jest zadawanie go znowu... troszkę więcej zapału
@LordOfTheBananas: ee tam "poświęcić" jak go to interesuje, i na prawdę ciągnie, to sobie zacznie pisać jakieś małe głupie projekciki, z nauka od razu zmieni się w hobby, "zabawę" i sposób na odpoczynek. (do czasu rozpoczęcia prawdziwych projektów, wtedy odpoczynek raczej zanika)
Ale tak to się zgadzam w 100%, trzeba umieć szukać, i sobie radzić samemu, pytanie innych oczywiście nie jest złe, ale tym więcej potrafisz rozwiązać sam i/lub z pomocą
@MajsterTS: Taaa, a ja lubię składnie javy ale nic w tym nie osiągnę bo to stoi głównie na webie, a do cpp nie umiem się przekonać, wkurza mnie nadmiar sposobów na robienie tego samego i problemów z kompilatorami, i brak normlanego IDE które by widziało błędy składni itd przed kompilacją :<
Android też stoi na webie tak właściwe, co mnie wkurza, że ludzie zaczęli wszędzie robić strony w okienkach zamiast programów.
GotoFinal - @MajsterTS: Taaa, a ja lubię składnie javy ale nic w tym nie osiągnę bo t...

źródło: comment_SkzZ6iQ8BchfcFemIpbpk1f01DD2kA5r.jpg

Pobierz
@Xonar: Google pytaj o wszystko, jak znasz angielski w stopniu umożliwiającym czytanie dokumentacji to już możesz cv wysyłać na jakiekolwiek stanowisko junior/staż. Najprościej tutoriale lub stworzyć coś własnego/kopie czegoś pytając google co 15s jak to zrobić w wybranym języku.

to był troll......(,)
@Xonar: java, hibernate, spring. Do tego github, angielski ~B2 i ogarnięte portfolio i pewnie na jakiś płatny staż lub juniora się załapiesz. Gdzie mieszkasz? Bo to ważne w sumie, w takim białymstoku czy olsztynie nie znajdziesz pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Xonar: naucz się django, wygoogluj django tutorial, zrób prostego bloga. Gdy to Ci się uda, trzymaj to jako swoje portfolio na githubie. Darmowy hosting masz na open shift. I przede wszystkim nie poddawaj się!
@MajsterTS: Zaczepie tutaj: czyli Codeacademy jest ogarnięte i warto inwestować czas w ich kursu? Nie mam wielkich aspiracji, przynajmniej w tej chwili. Mam własną stronę i chce po prostu zrozumieć co do czego służy.
@Battis: tak, jak na IDE do cpp, to jedne z lepszych, wolę i tak cliona lub przynajmniej resharpera, ale i tak, oba dalej sobie nie radzą z zawiloscią cpp, jak się pisze w javie i cpp, to taki przeskok z intellijki na coś od cpp... To jak z nowoczesności do epoki kamienia.
I to mnie trochę denerwuje :p