Wpis z mikrobloga

Jak mogę posortować wektor własnego typu? W sensie gdybym chciał wykorzystać do tego funkcję sort(), istnieje możliwość napisania własnego predykatu(chyba tak to się zwie?) tj. określenie wg czego dokładnie ma sortować czy pozostaje mi napisanie osobnej funkcji do tego?
#pytanie #cpp #naukaprogramowania
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trytka: Tak bardzo C++. Szczególnie jeśli będziesz chciał np. sortować po nazwisku, albo chociaƶby rosnąco czy malejąco. Przeciąƶanie globalnego operatora to głupota, chyba, ƶe jest oczywiste dla danego typu (np. jakieś time czy coś).
  • Odpowiedz
@KrzaQ2: Pozniej mozesz sobie dopisac jaka funcje/funktor/labde tylko chcesz. Przeciazenie nie zakazuje ci tego.

Zawsze powinienes mies przeciazony operator (jak go potrzebujesz) z "domyslnym" wedlug ciebie porownaniem.
  • Odpowiedz
@Trytka: albo przeceniasz "zawsze", albo za słabo zdefiniowałeś "potrzebujesz". Nie dla kaƶdego typu istnieje unikalny najlepszy porządek, chociaƶ jeśli najlepszość Cię nie interesuje to faktycznie wszędzie moƶna coś znaleźć (chociaƶby less<>{}(this, &other)).

Ale przypieprzyłem się bardziej dlatego, ƶe pytanie było o custom predykaty, a Ty proponujesz zmianę globalnego ;)
  • Odpowiedz