Wpis z mikrobloga

@ukrainiec: Mikroelementów, lub też zanieczyszczeń. Dodatkowo znajduje się w niej jod, którego łatwo mieć deficyt, żyjąc daleko od morza, jeżeli nie je się wystarczająco ryb/krabów/warzyw.
Powód jest bardziej prozaiczny:
"You can use iodized, table, or sea salt, but there are additives in them to prevent sticking that can affect the curing process or leave sediment in your brine (i.e. pickles or pickled meats stored in brine). Sea salt may not have
@gleorn: przedawkowanie może prowadzić do nadczynności tarczycy. W przypadku peklowania Polacy uważają, że im więcej tym lepiej, bez trzymania się jakichkolwiek przepisów. Nie są to oczywiście częste przypadki, ale należy zwrócić na to uwagę.

Dodatkowo wytrącanie się białego osadu przy soli jodowanej jest często mylone z pleśnią, a co za tym idzie początkujący wędliniarze wyrzucają swoje smaczne wędliny :)
@Browin: o przedawkowanie w krajach kontynentalnych jest ciężko, sól jest wlasnie dlatego jodowana zeby pokryć deficyt w organizmie. Po prostu jest dziwne przekonanie ze sól niejodowana jest naturalna i zdrowsza.