Wpis z mikrobloga

Pieprzony organizm. Pieprzona pogoda.

Miałbym ochotę na kilkadziesiąt kilometrów na rowerze. W czym więc problem? W tym że po pierwszych pięciu będę cały zlany potem. Pocę się jak przysłowiowa mysz. Nie jest ważne czy jadę ze średnią 30 km/h bez koszulki i chłodny wiatr omiata ciało czy jadę ze średnią 15 km/h w koszulce bo jednak organizm się nie rozgrzewa tak bardzo.
W takich warunkach jakie panują obecnie, tylko koszulka i cienka bluza i nie dam rady przejechać 10 kilometrów bez zalania się potem. Odbiera to całą przyjemność z jazdy już na etapie zastanawiania się czy chce mi się ruszyć tłustą dupę.

Dodatkowo pogoda delikatnie wqrwia. Miało być słonecznie od samego rana. Podobno nie ma chmur. Chmur może i nie ma ale jest mgła i nie widać nic co jest dalej niż 200-250 metrów.

Planowałem na wczoraj zrobić pierwszą setkę w tym sezonie. Zabrakło motywacji i pogody i skończyło się na oglądaniu przez cały dzień kompilacji wypadków na YT i garbieniu się przez cały dzień przed laptopem.
Dzisiejszy dzień chyba również skończy się tak jak wczorajszy, bólem pleców :/

#rower #pogoda #prokrastynacja?
  • 13
@kubica94: I co mi da? Perspiblock? Ewentualnie powie bym się nie wysiał i nie przemęczał?
Pocę się tylko podczas wysiłku. W spoczynku nie mam z tym problemu. Pewnie to przez to że za dużo tłuszczu mam :/
@Rules: Pocę się od zawsze. Nie mam samochodu więc do roboty rowerem jeżdżę, #!$%@? się codziennie że śmierdzę potem i koszulka mokra ale jeżdżę bo cóż innego zrobić?
Co będzie jutro? Pewnie jak co dzień brak motywacji by cokolwiek ze sobą zrobić. Nawet leżeć mi się nie chce. Jeździć rowerem też nie ale #!$%@? mnie to że jedynym zajęciem jakie mam w czasie wolnym to gapienie się w telewizor.
@goblin21: Spróbuj może użyć porządnych sportowych ciuchów, odprowadzają pot zdecydowanie lepiej niż bawełna. A nawet jak nie nadążą to nie widać na nich plam, są wygodne nawet wilgotne i mają różne antybakteryjne patenty dzięki którym nie śmierdzą. Jeszcze duży bidon żeby się nie odwodnić ;)
I zapocony wyglądasz w nich jak pros na treningu a nie spocona świnia :P
@goblin21: zdradzę ci tajemnicę: każdy się poci podczas wysiłku.
Poza tym co jest takiego złego w tym że się spocisz? Idziesz później pod prysznic, ubrania wrzucasz do pralki i po problemie.
@goblin21: Też się intensywnie pocę podczas wysiłku, i w żaden sposób nie przeszkadza mi to w jeździe. Pampers aby jajka i dupa się nie ugotowały, potówka aby ciało oddychało, i buff/bandana pod kask aby pot nie zalewał oczu. Do tego oddychająca koszulka rowerowa. A po jeździe prysznic i gotowe.
@Diabl0: Tak. Wszystko fajnie w teorii. Ciuchy muszę zamawiać przez internet i odsyłać bo przeważnie nie pasują a na miejscu nie ma gdzie kupić bo zadupie jakich mało. W obcisłym nie będę jeździł bo mała społeczność a i tak już jestem wytykany jako stary #!$%@? co rowerem jak do roboty jeździ jakby jakiegoś #!$%@? dostał.

Szczerze pisząc to od jakiegoś czasu nie czerpię przyjemności z jazdy rowerem bo kojarzy mi się
@goblin21: Nie wiem jaki nosisz rozmiar ale potówki są akurat rozciągliwe i mają jak najściślej przylegać do ciała, więc dość bezpiecznie można je zamawiać przez net. Co do reszty - zależy jakim rowerem jeździsz, ale na pewno da się znaleźć coś co będzie wyglądało w miarę znośnie/"cywilnie" - wystarczy tylko poświęcić trochę czasu na poszukiwania.

Zresztą, olej co sobie pomyślą inni, ważne aby tobie było wygodnie. Nawet jak masz 70 lat
@goblin21: Kilka szybkich przykładów:
Koszulka: http://www.endurasport.com/products/?ProductID=539&initcode=E3085BK - dostępne nawet XXXL, wersja czarna bardzo stonowana. Jest też wersja z długim rękawem. Sam jeżdżę w takiem (tyle że czerwonej) i bardzo sobie chwalę.
Spodenki: Tu już mocno kwestia gustu, ale śmiało możesz założyć pampersa pod większość luźnych spodenek czy spodni. Warto tylko szukać czegoś oddychającego, np. http://www.endurasport.com/products/?ProductID=253&initcode=EU8045BK czy http://www.endurasport.com/products/?ProductID=254&initcode=EU8043BK

W takim komplecie zapewniam cię że nie będziesz zbytnio przyciągał uwagi a jednocześnie zachowasz