Wpis z mikrobloga

@Lrrr: Bo im więcej IBU tym ciężej wyciągnąć więcej, do tego w mocniejszych piwach też ciężej o więcej IBU, 186 to bardzo dużo, nie bez powodu w sklepach piwa mają zazwyczaj poniżej 100IBU.
  • Odpowiedz
@Lrrr: To też, ale IBU w sensie chemicznym też rośnie coraz wolniej. Nie znam receptury, więc być może te prawie 200IBU i ma, nie udowodnię że nie, jednakże tyle byłoby trzeba użyć chmielu, że nie sądzę żeby ktoś się za to brał.
  • Odpowiedz
@Goglez: wiesz, żeby zatężyć roztwór nie koniecznie trzeba sypać więcej chmielu a jedynie zredukować całość. Myślę że jednak zdecydowanie więcej można osiągnąć bez kombinowania.
  • Odpowiedz
@Lrrr: No tak, ale nawet jeśli miał 120IBU i wygotował do 186 to trzeba wygotować ponad 30% płynu, a im mniej IBU tym więcej roboty. Możemy strzelać, ale bez receptury żaden z nas nie udowodni która wersja jest prawdziwa.
  • Odpowiedz
@Lrrr: Nie, pewnie na piwo.org albo browar.biz ktoś zna szczegóły. Ja byłem tylko piwowarem domowym, nie teoretykiem i nie pracowałem w tym. Zawołam @kopyr, może powie coś ciekawego.
  • Odpowiedz
@Goglez: nie wiem po co go wołać... Nie wiem skąd ci sie wzięło te 30% w takim razie. Skoro raz twierdzisz że stężenie nie rośnie jednostajnie a potem nagle z dwóch liczb bierzesz 30%.
  • Odpowiedz
@Lrrr: To było odnośnie

wiesz, żeby zatężyć roztwór nie koniecznie trzeba sypać więcej chmielu a jedynie zredukować całość

Tak więc; załóżmy że masz 20litrów brzeczki IBU 120, chcesz mieć X litrów IBU 186. Nie chcę teraz się rozpisywać dokładnie, ale skoro stężenie chcesz zwiększyć o ponad połowę, to musisz sporo wygotować.
  • Odpowiedz
@Goglez: wiesz że takie liczenie nie ma sensu jak nie wiesz jak szybko rośnie stężenie? takie obliczenie byłoby spoko gdyby stężenie rosło liniowo a nie rośnie.
  • Odpowiedz
@Goglez: nie chodzi mi o nic innego niż efektywność chmielenia i w jakim stopniu rośnie stężenie alfa kwasów z chmielu w piwie.
  • Odpowiedz