Wpis z mikrobloga

Jak dla mnie wszystko wyjaśnione wyżej, a widzę, że dalej dyskutujecie

@oooomakarena: @Hipokryta: @darek-jg: no niby musisz ustąpić, ale jak ustąpisz to co się dzieje? przecież teoretycznie masz pierwszeństwo i ktoś je właśnie wymusza zajeżdżając ci drogę... Jakby mi kierowca autobusu przywalił wyjeżdżając to bym chyba jednak nie przyjął mandatu i prosił o kierowanie sprawy do sądu. Autobus nie jest pojazdem uprzywilejowanym - ciekawe czy są jakieś wyroki w
@HetmanPolnyKoronny: czyli w przypadku kolizji ja-autobus po wezwaniu policji, to czyja będzie wina? Tzn. kto będzie naprawiał mi samochód? Ja sobie sam, czy jednak wina leży po stronie kierowcy busa? Wolę na wszelki wypadek wiedzieć.
@spider: W zabudowanym musisz ustąpić, gdy ma kierunkowskaz - swoją drogą przeraza mnie ilosc idiotów majacych prawo jazdy - kolejny argument na testy z teorii - krzyzówek - co pięć lat od wydania prawa jazdy
Ten przepis który cytujecie, to trochę dziwny twór prawny, bo nakłada na kierowców obowiązek wpuszczenia autobusu, ale nie daję mu w ten sposób pierwszeństwa przejazdu, czyli w razie wypadku to kierowca autobusu jest winny wymuszenia, więc powoduje wypadek, a kierowca który nie ustąpił zwykle kończy tylko z mandatem.

@HetmanPolnyKoronny: i to jest niestety główna przyczyna dlaczego większość kierowców jednak nie puszcza autobusów.
Dobra bo widzę że się zbiera tego.

Gdybyście przeczytali cały wątek to byście widzieli, że z błędu zostałem już wyprowadzony

@Hipokryta: Przykro mi, ale nie mam w zwyczaju śledzić czyichś umysłowych wypocin, po przeczytaniu takich bzdur jak w pierwszym komentarzu. Usuń się z przestrzeni publicznej bo jeszcze komuś krzywdę zrobisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
skoro jest w taryfikatorze:
Uniemożliwienie włączenia się do ruchu autobusowi (trolejbusowi) sygnalizującemu zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię z oznaczonego przystanku na obszarze zabudowanym
na podstawie: art. 18 ust. 1 (zauważcie , że gdy w przypadku nieustąpienia pierwszeństwa w KW czy taryfikatorze , wyraźnie jest napisane nieustąpienie pierwszeństwa więc tutaj wszystko składa się w logiczną całość)
to podejrzewam , że w przypadku gdy kierowca udowodni , że miał
@HetmanPolnyKoronny: Tak jeszcze w tym temacie bo akurat przegladałem taryfikator -
Uniemożliwienie włączenia się do ruchu autobusowi (trolejbusowi) sygnalizującemu zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię z oznaczonegoprzystanku na obszarze zabudowanym - 200 złotych.