@spider: Autobus nie jest pojazdem uprzywilejowanym. Pojazdy włączające się do ruchu ustępują pierwszeństwa innym pojazdom. To po prostu niepisana zasada żeby autobus przepuścić, ale nie masz takiego obowiązku.
@spider: nie masz Obowiązku ale miło jest przepuścić 1 autobus. Kiedyś też będziesz jechał autobusem i nie chciałbyś się spóźnić bo nikt nie chce przepuścić autobusu
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
Art. 18 - Ustawa o Ruchu Drogowym 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem(trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu
@volter11: @darek-jg: Czyli w przypadku jak na zdjęciu, gdzie przystanek jest tak jakby w głębszej zatoczce i oddzielony wysepką, również musimy ustąpić?
@darek-jg: To musi być martwy przepis bo do pracbazy jadę autobusem (w mieście) to albo autobus musi się wryć, albo czekać cierpliwie aż ktoś ustąpi. Generalnie przepuszczają, ale powiedziałbym tak 50/50. Dobrze jednak wiedzieć o takim przepisie, dzięki ( ͡°͜ʖ͡°)
@spider: Zatoczka właściwie nie ma znaczenia, jest znak D15 (przystanek autobusowy), więc to oznaczony przystanek autobusowy. Zatoczka to też nie jest inna droga - z definicji to część pasa ruchu drogowego tej samej drogi. Dlatego art. 18 ma zastosowanie.
@Hipokryta: W gdańsku mamy teraz taką sytuację, że autobus na czteropasmówce musi się przebić z przystanku przy prawej krawędzi, na skrajny lewy pas. Byłem pewien, że będzie blokować ruch, żeby się przebić, a tutaki c--j. Wszyscy przepuszczają.
Fun fact - trójmiejscy kierowcy autobusów, jak ich się wpuści z zatoczki, to zawsze dziękują mrugnięciem awaryjnymi - okazało się, ze jak zaczęli dziękować, to zwiększył się odsetek kierowców, którzy ich wpuszczają.
przy okazji ostatnio sprawdzałem, że pojazdu wolnobieżnego nie można wyprzedzić na linii ciągłej i na zakazie wyprzedzania. Cały czas żyłem w przekonaniu, że jest to dozwolone :)
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki
@Hipokryta: Nie mówię że złe, nawiązywałem do tego jaka jest znajomość przepisów, zwłaszcza wśród kierowców co robili dawno temu prawo jazdy. Mój ojciec sam mi opowiadał jak robił w wojsku prawo jazdy to teoria to była pic na wodę.
@spider: @volter11: @darek-jg: Ten przepis który cytujecie, to trochę dziwny twór prawny, bo nakłada na kierowców obowiązek wpuszczenia autobusu, ale nie daję mu w ten sposób pierwszeństwa przejazdu, czyli w razie wypadku to kierowca autobusu jest winny wymuszenia, więc powoduje wypadek, a kierowca który nie ustąpił zwykle kończy tylko z mandatem.
To musi być martwy przepis bo do pracbazy jadę autobusem (w mieście) to albo autobus
#prawojazdy
To po prostu niepisana zasada żeby autobus przepuścić, ale nie masz takiego obowiązku.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
Dobrze jednak wiedzieć o takim przepisie, dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@QuDos: a 2. już nie można?
Fun fact - trójmiejscy kierowcy autobusów, jak ich się wpuści z zatoczki, to zawsze dziękują mrugnięciem awaryjnymi - okazało się, ze jak zaczęli dziękować, to zwiększył się odsetek kierowców, którzy ich wpuszczają.
przy okazji ostatnio sprawdzałem, że pojazdu wolnobieżnego nie można wyprzedzić na linii ciągłej i na zakazie wyprzedzania. Cały czas żyłem w przekonaniu, że jest to dozwolone :)
Kodeks Drogowy, Roździał 5:
Art. 18.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki