@SynuZMagazynu: ilość niewykonanych orzeczeń jest całkiem spora. Ale to są orzeczenia, które zostały ogłoszone i obowiązują powszechnie. Nie mielismy jeszcze sytuacji, że rząd rościł sobie prawa do oceny formalnych cech orzeczeń.
@SynuZMagazynu: bzdura. Ogłoszenie orzeczenia to czynność techniczna pozbawiona jakichkolwiek cech ocennych. "Wina" byłaby wyłącznie po stronie Trybunału. Ale nie ma żadnej winy bo to TK określa co jest prawidłowe a co nie. Orzekł tak jak orzekł więc to niewzruszalna świętość chociażby była głupia i niezgodna z prawem. A czy jest niezgodna to nie wiem bo jednak 10 sędziów powiedziało, że jest ok.
@marianbaczal: nono, zwłaszcza jak idą z nim w parze wszelkiej maści lewicujący ludzie xd którzy to stoją po stronie totalnie skompromitowanych ludzi xd
@SynuZMagazynu: generalnie się z Tobą zgadzam i wolałbym żeby rolę Trybunał przejął Sąd Najwyższy gdzie sędziowie byliby wybierani bez żadnej ingerencji polityków ze środowiska sędziowskiego, adwokacko radcowskiego i wydziałów prawa. Ale trzeba przypomnieć, że TK jednak bronił życia i klauzuli sumienia. A z tą prawidłowością chodziło mi o kwestie formalne - jeżeli z TK wychodzi coś co jest orzeczeniem to Konstytucja przyjmuje domniemanie, którego nie można obalić, że jest to orzeczenie
#trybunalkonstytucyjny
A czy jest niezgodna to nie wiem bo jednak 10 sędziów powiedziało, że jest ok.
Komentarz usunięty przez autora
@marianbaczal: nono, zwłaszcza jak idą z nim w parze wszelkiej maści lewicujący ludzie xd którzy to stoją po stronie totalnie skompromitowanych ludzi xd
Ale trzeba przypomnieć, że TK jednak bronił życia i klauzuli sumienia.
A z tą prawidłowością chodziło mi o kwestie formalne - jeżeli z TK wychodzi coś co jest orzeczeniem to Konstytucja przyjmuje domniemanie, którego nie można obalić, że jest to orzeczenie
Beatka, publikuj!
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Starcie-politykow-w-Radiu-Zet-Kaczynski-chce-eskalowac-ten-konflikt,wid,18211285,wiadomosc.html?ticaid=116a4f&_ticrsn=3