Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie. Jakieś 2 lata temu kupiłem system dźwiękowy Uppleva z IKEA, wszystko było ok, aż do dzisiaj :( Subwoofer przestał grać - włącza się, paruje ze sprzętem itp, ale nie wydaje z siebie żadnego dźwięku (niezależnie od głośności czy źródła). I teraz pojawiają się schody: dzwoniłem do IKEA, zostałem przekierowany do serwisu gdzie zostało otwarte zgłoszenie i jest problem - sprzęt ten nie jest już w sprzedaży (od ok roku jest druga generacja). Serwis twierdzi , że sprzętu tego nie serwisują bo nie mają serwisu i zawsze dochodzi do wymiany. IKEA uważa podobnie ale.... skoro nie ma tego samego modelu to proponują dwie opcje: zwrot kasy albo dopłatę do nowszego typu (tutaj trochę cebuladils bo kupiłem ten sprzęt za ...299zł ( ͡° ͜ʖ ͡°) ponieważ niedługo miała pojawić się właśnie druga generacja). Więc mam wybór: dopłacić 750zł i mieć nowy sprzęt albo odzyskać 299zł i mieć w domu komodę dopasowaną do tego systemu z dziurami (czyli dochodzi koszt zakupu nowych frontów żeby zamaskować brak głośników) i telewizor (również IKEA Uppleva) który specjalnie kupiłem do tego systemu żeby mieć komplet.

Co mogę z tym problemem zrobić? czy IKEA ma prawo dać mi tylko takie dwie opcje? Dodam, że sprzęt ma 5 lat gwarancji (ciekawe po co skoro nie ma serwisu i model nie jest już produkowany) a ponadto w gwarancji jest zapis:
"W przypadku kiedy dany produkt nie jest już dostępny w sprzedaży, IKEA zapewni jego zamiennik porównywalny pod względem funkcji, jakości i ceny" i tutaj też problem ponieważ zamiennik jest jeden, ma podobne funkcje, ale ma wyższą cenę.

#ikea #gwarancja #uppleva #rtv #prawo
  • 14
  • Odpowiedz
@ses_pemiderewy: uwierz mi, że jakość mi odpowiada, także wolałbym żeby działało jak do tej pory. Jak będę potrzebował czegoś lepszego to to po prostu kupię, w tej chwili uważam że to co mam jest dla mnie wystarczające.
  • Odpowiedz
@cebulion: w gwarancji mogą sobie napisać nawet że sprzęt wymienią dopiero po tym jak zrobisz loda prezesowi. Co do rękojmi to niestety przysługuje Ci tylko zwrot pieniędzy ze względu na to ze naprawa/wymiana jest niemożliwa
  • Odpowiedz
@Adams_GA: w to ładnie... no nic poczekam, zobaczę co wymyślą - miły Pan z telefonu twierdził, że w uzasadnionych przypadkach (?) podchodzą indywidualnie do sprawy. Mam nadzieję, że mój przypadek będzie uzasadniony ;)

A odnośnie rękojmi - obowiązuje 24m od daty zakupu tak? więc jak ma się to do 5 lat gwarancji? załóżmy że sprzęt psuje się po 25 miesiącach i co wtedy? Jeżeli dobrze ogarniam to wtedy mogę zgłaszać problem na podstawie gwarancji producenta/sprzedawcy, a w niej widnieje zapis:

"Jeżeli dane roszczenie gwarancyjne zostanie uznane, IKEA dany
produkt naprawi lub wymieni na taki sam, niewadliwy.
  • Odpowiedz
@pavulon78: równie dobrze mogłem kupić jakieś eldżi czy inne panasoniki w sklepie RTV i mieć podobny problem, także uważam, że miejsce zakupu/producent to nie problem
  • Odpowiedz
załóżmy że sprzęt psuje się po 25 miesiącach i co wtedy?

@cebulion: uprawnienia z rękojmi są niezależne od uprawnień z gwarancji. Możesz dochodzić ich niezależnie, nie są powiązane a skorzystanie z jednego ani nie warunkuje ani nie wyklucza skorzystania z drugiego.
  • Odpowiedz
@Adams_GA: dzięki za informacje. Niestety Ikea cały czas podtrzymuje dwie opcje - zwrot kasy albo dopłata 750zl do praktycznie tego samego sprzętu :/ spróbuje jeszcze innej opcji - zwracam sprzęt, biore kasę a do tego oddaje im komodę kupiona specjalnie do tego sprzętu bo na cholerę mi to skoro nie będę miał sprzętu audio?! Komodę mogę kupić inna - zdecydowanie tańsza
  • Odpowiedz
oddaj uplevie, a w puste miejsce besty dokup sobie szuflady albo po prostu półki np na olx albo w kaciku za pare złotych i daj na nie dekodery czy inny sprzęt który masz.
Za zwróconą kasę kup sobie soundbara z subwooferem taki jaki Ci się podoba wizualnie. Będzie buczał podobnie do uplevi ale dźwięk z tv podretuszuje. Jak chcesz coś lepszego i bez wstydu puścić muzykę w niewymagającym towarzystwie zwłaszcza bumbum dołóż
  • Odpowiedz
@iyasiu: sprawa stanęła na tym, że Ikea bierze ode mnie Uppleve oraz komodę więc nie jest źle - komodę mam już wybraną inną (połowę tańszą w dodatku ;) ) a sprzęt audio wybiorę jakiś inny, chociaż wiem, że będzie ciężko mi znaleźć coś podobnego (radio, blueray, głośniki itd) za takie pieniądze
  • Odpowiedz