Wpis z mikrobloga

Ej @BlaBlaCar: dlaczego jak dodałem przejazd i ustaliłem cenę 20zł od osoby to przy wyszukiwaniu moje ogłoszenie ma 24zł i dopiero jak się wejdzie w nie to jest 20zł od osoby? #blablacar #oszukujo

@RolnikSamWdolinie: Kierowca w ustawieniach widzi swój przejazd bez prowizji dla nas, na listingu jest z prowizją. Wkrótce będzie odpowiednie wyjaśnienie w szczegółach przejazdu - programiści nad tym pracują. [Jacek]
  • Odpowiedz
@BlaBlaCar:
W jakiej formie te opłaty/prowizje są zbierane? SMSem, przelewem?
Kumuluje się jakoś na koncie i trzeba później opłacić, czy każdorazowo?

Wielu pasażerom się odechce takiej zabawy
Lepiej, jakby to miał opłacać kierowca, za zabranych pasażerów
Oni mu płacą, a po przejeździe, czy tam kilku, jak mu się uzbiera minimum 15zł, to reguluje z Wami rachunek

Ale to i tak strzał w stopę, bo tylko konkurencja będzie rosła, a nawet większy
  • Odpowiedz
@NAGI: Opłaty przelewem bądź kartą. Dotychczasowi użytkownicy mają dwie rezerwacje za free. Jesteśmy świadomi zagrożeń i wszystko to, o czym piszesz - obserwujemy. Brak czy to pasażerów czy to kierowców może poważnie się odbić na naszym serwisie, stąd musimy tego pilnować :).

Jeśli chodzi o pobieranie opłaty od kierowcy - to nie wchodzi w grę - kierowcy mają mieć u nas za darmo. Zresztą, opłata rezerwacyjna jest pobierana również przez przewoźników,
  • Odpowiedz
@BlaBlaCar: to nie jest tak, że ktoś ma za darmo, kierowca lub pasażer. Czy kierowca będzie musiał opłacić prowizję czy pasażer, to i tak pasażer wyda tyle samo, a kierowca zarobi tyle samo. Różnica polega jedynie na tym, kto wykona "brudną robotę", czyli kto wykona przelew prowizji.

Przerzucenie obowiązku przelewu prowizji przez pasażera ma swoje zalety, ale ma też wady.
Zaletą jest to, że pasażer wykłada swoją kasę i to zmniejsza
  • Odpowiedz
@okrim:
w sumie, to szkoda się kłócić, bo całość zmian wygląda, jakby w siedzibie padło pytanie "Jakim sposobem wyciągnąć najwięcej hajsu?" i to zrealizowano, bez głębszego zastanawiania się.
Lepiej małymi, nieuciążliwymi kwotami zbierać jakieś opłaty i się rozwijać oferując dobrą usługę, niż rzucić się na złoto i tracić klientów.

Teraz zwyczajnie ludzie będą próbować kombinować. Albo super tani przejazd i później dogadanie się co do ceny, albo rezerwacja, dogadanie się przez
  • Odpowiedz
@NAGI: Ja tam wiem jedno. Nie zapłacę 15 zł prowizji jakiejś firmie tylko za to, że ogłoszenie było na ich stronie. Za taką cenę, to można pojechać Polskim busem w wiele miejsc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz