Wpis z mikrobloga

nie żebym sie czepiał ale on ma wspólnego idola z ludźmi którzy odpowiadali za rewolucje bolszewicką, której skutkiem była śmierć 20 mln Rosjan i powiedziałbym że średnio mi się to podoba

@cesorz_slonski: też lubię Marksa, polecam poczytać ;)

Mówisz, że już mu przeszło? Bo jak dla mnie to tylko rebranding( ͡° ͜ʖ ͡°)

@svr_: nie wiem, nie znam go, ale możesz go zapytac ( ͡°
@xetrov: > ja tam się nie znam, ale dla biednych podatki mają być niższe wg ich programu. A jeśli klasa średnia to wg Ciebie 10% osób zarabiających najwięcej w społeczeństwie to trochę ta klasa średnia przestaje być średnia.
3500 zł netto zarabia znacznie więcej niż 10% ludzi. Poza tym nasyzm zadaniem nie powinno być bogactwo relatywne "Ło jestem bogaty bo zarabiam 1000 zł, a sąsiedzi tylko 200 zł, hehe, jest super",
@chanelzeg: pomyliłeś adresatów, to do @GilbertEatingGrape ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mi tam daleko do dzikich korwinizmów i tym podobnych, no ale jednak bogactwo bierze się z pracy i to powinna być podstawa - jak najwięcej dobrze płatnej pracy, wtedy już będzie co opodatkować i nawet będzie można rozrzucać pieniądze na różne socjalistyczne pomysły, nie wcześniej.

Z kolei ciągle mam wrażenie że Razem i im podobni są źli
@chanelzeg: zgadzam się, że "bogactwo relatywne" nie powinno być celem, ale chyba lepiej żeby płace wysoko zarabiających rosły wraz ze wzrostem płac całego społeczeństwa, a do tego może doprowadzić zmniejszenie podatków dla biedniejszych i zmniejszenie nierówności społecznych.
No ale jak mówiłem, nie znam się, więc skoro wg Ciebie program Razem spowoduje podwyżkę podatków dla "znacznie więcej niż 10%" to dyskutuj z nimi, ja tylko cytuję co znalazłem w necie :)
@chanelzeg: Porównywanie absolutnych liczb średnio ma sens. Trudno oczekiwać, że obciążenie podatkowe dla osoby zarabiającej 1000 euro będzie takie same w kraju, w którym średnia pensja wynosi 1000 euro i w kraju, w którym wynosi 3000 euro. Pewne wydatki państwa muszą zostać jakoś sfinansowane, a osób zarabiających 10000 euro będzie dużo mniej w tym pierwszym kraju, więc trudno liczyć, że uda się je pokryć tylko podatkami dla najlepiej zarabiających (w rozumieniu
@Yahoo_: Miałem w ulubionych obrazek o relatywnej wysokości podatku, ale niestety ktoś usunął z serwera. Na tym wykresie podatnicy byli podzieleni na grupy (10% najbiedniejszych, potem następne 10%, aż do 10% najbogaszych) naniesione były opodatkowania Szwecji, Danii, Polski wg Razem i powojennych USA i tam również opodatkowanie według Razem było najwyższe.

Zgadza się. Najbiedniejsi według Razem zapłacą mniej, ale na prawdę niewiele mniej. Odpowiada to mniej więcej wprowadzeniu kwoty wolnej 10
@wentynski: razem to staroswieccy pomylency tu masz nowoczesny manifest anarchistyczny:
Juz dawno sie zbieralem zeby to napisac a ze mam chwile czasu i jest ten watek wykopany to se uzyje wykopu jako edytora tekstu a jednoczesnie opublikuje moj manifest. Poglady sa moje z takimi sie niespotkalem (duzo nie szukalem bo to anarchistyczne #!$%@? to belkot) aczkolwiek mozliwe ze ktos takie poglady opublikowal wczesniej. Jezeli nie jestescie swiadkami narodzin nowego nurtu politycznego
@kuban99: ciag dalszy:

No to w takim razie jak? Panstwo pomoze? No raczej panstwo to do anarchii dazyc nie bedzie.

Wiec kto? Tak moje dzieci anarchisci. Anarchisci? Przeciez to brudasy zyja w jakis sklotach z daleka od spoleczenstwa wyrzutki sa przeciwko postepowi technologicznemu itp.

Zgadza sie ci zadymiarze i inni rewolucjonisci to moze chca dobrze ale ich metody sa #!$%@? wiec i oni sa #!$%@? i bardziej szkodza anarchizmowi niz mu
a myślałem, że na wypoku już było dość wpisów tłumaczących czym są progi podatkowe...

@wentynski: no czym są, oprócz typowego #!$%@? umysłowego?

Ja za to myślałem, że czerwone sztandary już dawno pochowane w szafach
Rzygac mi sie chce, jak patrze na wyborcow #razem.

@ruszka: to się napij miętki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

no czym są, oprócz typowego #!$%@? umysłowego?

@stop_tvp: no stary właśnie tym, własnie tym :)

Ja za to myślałem, że czerwone sztandary już dawno pochowane w szafach

@stop_tvp: a to cała zachodnia i północna Europa nie jest lewacka i czerwona? ( ͡° ͜ʖ ͡
@wentynski: no i czar prysł. Jakby tak Churchill i Attlee myśleli, to by nas dzisiaj nie było. Ale na szczęście Churchill i Attlee byli politykami rozsądnymi, myśleli inaczej i zamiast strzelać fochy stworzyli w 1940 roku gabinet wojenny Torysów i Partii Pracy.
Daleko Zandbergowi do poważnego polityka.