Wpis z mikrobloga

ja tylko chcialem powiedziec ze Watchmeni to najwybitniejszy komiks jaki powstal
swietna odpowiedz na naiwne amerykanskie komiksy o superbohaterach
ikoniczne postacie, dojrzala fabula, swietne spojrzenie na stany lat 80

i o dziwo mial farta do filmowej adaptacji, dziekuje pan snyder za najlepsza ekranizacje komiksu i jeden z moich ulubionych filmow w ogole
#komiksy #oswiadczeniezdupy
Pobierz
źródło: comment_1jDQb9wGJfSeiWoidUyR3lSlcmEoycSu.jpg
  • 23
@B_P_R_D: fakt, moja teza jest dosc odwazna i nie bede ukrywal ze moja ocena i filmu i komiksu jest mocno subiektywna, nie neguje tego ze istnieje cos rownie dobrego w swiecie komiksu, ale dla mnie watchmeni sa wyjatkowi

zauroczyli mnie przedstawionym swiatem, historia, depresyjnym klimatem, postaciami, kocham postac dr manhattana i jego monologi
@B_P_R_D:

miejsce w gronie filmowych adaptacji które okazały się lepsze od pierwowzoru

odwazne stwierdzenie :P
ja traktuje film raczej jako cos w rodzaju laurki komiksu, snyder podszedl do adaptacji z mega szacunkiem do komiksu i czuc to w kazdej sekundzie filmu
poza subtelnymi roznicami i zmienionym zakonczenie(co wcale nie wyszlo filmowi na zle i oba zakonczenie uwazam za swietne), film jest praktycznie przeniesieniem kadrow komiksu na filmowy ekran, dlatego ciezko mi
@goltus: Najgorsze, że wtedy kiedy wyszedł, to kategoria R skutecznie zablokowała wiele osób przed pójściem do kina i film nie miał zbyt wielkich zysków. Finansowa porażka sprawiła, że Warner Bros odsunie w czasie animację Killing Joke z kat. R (teraz już robią). Osobiście wolę filmowe niż komiksowe zakończenie. Filmowi na pewno nie pomogło, to że nie jest to prosty film w odbiorze i to zdecydowanie odbiło się na recenzjach, które nie
@goltus: moim zdaniem komiks jest nudny, to zrobiona mocno na siłę parodia typowych komiksów o superbohaterach (ich nie trzeba parodiować, one bardzo często parodiują się same, bo są po prostu niesamowicie głupie). Scenariusz nie wciąga, ale nuży - tak samo jak wciśnięta na siłę historia o piratach - chyba istnieje tylko po to, żeby było bardziej artystycznie.
Nigdy nie zrozumiałem popularności Strażników, IMHO jest wiele lepszych komiksów.