Wpis z mikrobloga

Mirki, od jakiegoś czasu jak jest możliwość to na języku polskim oglądamy filmy, których motywy mogą się przydać na maturze - w nowej maturze można się odwoływać do różnych tekstów kultury. Pani nam powiedziała, że jak ktoś ma propozycję takowego, to niech da jej znać.
Co możecie polecić? Oglądaliśmy:
- filmy na podstawie lektur (Przedwiośnie, Potop, Chłopi i parę innych)
- Człowiek z marmuru (w programie jest wymagane obejrzenie wybranego filmu Andrzeja Wajdy)
- Iluminacja (jw. z Kieślowskim)
- Trzy kolory: niebieski (jw. z Zanussim)
- Pręgi (film na podstawie książki "Gnój")
- Django
- Europa Europa
- Imię Róży
#matura #film #pytanie #jezykpolski
  • 22
@alpag: Dzień Świra musiałbym kiedy do końca w końcu obejrzeć
Przyznaję się, że Incepcji nigdy nie oglądałem w przeciwieństwie do większości kumpli z klasy.
Filmy ogladam zazwyczaj jak lecą w TV, a jak leci ciekawy to albo siedzę przed kompem albo przychodzę w połowie
@TheLaw:

Ludzka Stonoga - klasyczna opowieść o marzycielu, który zamiast marzyć jak w większości nudnych książek, czy też większość stulej z portalu wykop.pl, bierze się za siebie i swoje marzenia urzeczywistnia.

A tak poważniej, możesz wziąć coś z tego:
Se7en
12 Angry Men
Good Will Hunting
There Will Be Blood
@TheLaw: ktoś już wspomniał filmy Bergmana (trylogię ciszy, siódma pieczęć, tam gdzie rosną poziomki, persona), filmy Tarkowskiego (Stalker, Zwierciadło), z polskiego kina wajda, kieślowski, zanussi, kutz. Może jakieś kino irańskie? Rozstanie, taxi teheran. Z nowości - "syn szawła", jeszcze leci w kinie więc może wycieczka klasowa :P
@TheLaw: z tegorocznych oscarów - z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że "Syn Szawła" jest znacznie lepszy od Spotlight. Jeśli zaś chodzi o filmy anglojęzyczne, to najlepiej wypada chyba "spotlight" i "pokój". Możecie też pójść na przegląd aktorskich filmów krótkometrażowych (albo kupić je na shorts.tv - może wyjdzie taniej).
@TheLaw: nie wiem jak teraz, ale za mnie już to nie było lekturą. My, dzieci z dworca zoo - jak dla mnie obowiązek i już w gimnazjum powinni to kazać czytać i oglądać profilaktycznie. Także polecam ;)