Aktywne Wpisy
blackghost +31
Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.
Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.
Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że

Mireczki ile macie km do pracy? Zmieniam prace, jeździłem do poprzedniej 20 km w jedną stronę, teraz będę mial około 32 km od domu do siedziby, w jedną stronę. Autko w dieslu pali mi kolo 5l, czasem kolo 4 na 100km, nie zbankrutuje na paliwo? Niestety musialem juz zmienic prace dla komfortu psychicznego a nic blizej nie bylo, zero odpowiedzi na wyslane cv. Jak myślicie te ponad 30km to sporo czy do
-zapotrzebowanie na mieszkania jest tak duże, że i tak by to ludzie kupili,
-potrzeba mniejszej działki na budowe dużego budynku,
-technicznie to prawie taki sam budynek jak 4 piętra?
-stare osiedla mają 13-piętrowce i nawet zieleń / parkingi wokół
wiec czemu sie tego nie buduje juz?
#pytanie #bloki #mieszkania #nieruchomosci
źródło: str26
PobierzNie wszystkie tereny powalają na tak wysoką zabudowę
tylko czemu tego nikt nie robi?
a ja bym powiedzial na odwrot - powine byc obowiazek budowy wysokich budynkow, po to marnwoac przestrzenw miescie?
Za komuny
@jmuhha: Nie. Oczywiście "to zależy" ale nie jest technicznie to samo, zwłaszcza jeżeli chodzi o tanie 4p na przedmieściach.
Dzieje się tak z 2 powodów.
1) Technicznie/przepisowo budynki powyżej 4 pięter są zupełnie inne, co oznacza wyższy koszt. Nie są to przepisy/nakazy bez powodów.
2) Miasta nie bardzo pozwalają na budowanie. Co ciekawe zarówno świadomie, ograniczając zabudowę dając tylko raz na
Ps
A gdybysmy tak budowali na wieksza skale, to wszyscy by darli jape hong kong! Czemu budujemy tak
Ale nie każdy sobie może na to pozwolić bo na takie budowy to już trzeba mieć kapitał. Łatwiej jest postawić bliźniaki pod miastem niż budowac takie bloki.
źródło: 51093_x800
PobierzNa zdjęciu IMO lepszy przykład Chociebuskiej. Można było zrobić zabudowę w trend rogowska/zemska, albo nowodworska. Wybrano zabudowę jak bloki w tle(czyli rogowska) i IMO bardzo dobrze pasuje.
źródło: chociebusk
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzdobrze że u mnie na osiedlu nie ma miejsca(chyba) bo by się jeszcze tu pasożyty przywlokły