Wpis z mikrobloga

@BrowarPERUN: @Johny_Gitarzysta69: Ja używam z kranikiem - kranik przed zadaniem piwa dobrze sterylizuje, a pomiar z niego i tak wykonuje dopiero wtedy gdy mam pewność, że fermentacja się skończyła i przelewam nim na cichą. Przy braku kraniku się bardziej stresuje, że brzeczkę napowietrzę albo jakiś syf naleci jak będę zasysać ustami ( ͡° ʖ̯ ͡°). Poza tym przy przelewaniu też sterylizuje kranik
@stjimmy:
ha, nie musisz zasysać ustami.
złap oba końce (rurka tworzy U) i wlej do niej wodę po brzegi. Szybkim ruchem jedna końcówka do fermentora z piwem, drugą opuszczasz do drugiego fermentora i voilla - piwo się przelewa i żadnych syfów z ust nie ma.
A jak się boisz o ręce - to rękawiczki :)
kranik czy bez - napowietrzenie jest takie samo :)
@stjimmy:
Sposobów jest kilka:
- wrzucanie chmielu w pończosze/klatce o wąskich oczkach
- używanie druciaka przytwierdzonego na początek rurki (mój najpopularniejszy sposób)
- używanie pończochy przytwierdzonej np. taśmą do końca rurki