Wpis z mikrobloga

Ktos ogarnal podlaczenie raspberry do esp8266 ?
Podlaczone zgodnie ze schematem, dalej kroki jak na
http://www.instructables.com/id/Connect-an-ESP8266-to-your-RaspberryPi/step2/Configure-Raspbian-Linux/

Jednak ciagle nie moge nic wyslac przez minicom
Po wklepaniu
minicom -b 115200 -o -D /dev/ttyAMA0

Uruchamia sie program, ale wszystko zamrozone, nie moge wpisac zadnej komenty AT

Dioda na ESP pali sie na czerwono

Idzie w ogole jakos sprawdzic czy wszystko jest dobrze podlaczone i urzadzenia sie widza ?
#raspberrypi #esp8266
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czerwona na esp czesto sie zapala i gasnie, i musze jakby odpowiednio 'ulozyc'/'przycisnac'

kabelki zeby sie paliła

@Crisu: no to chyba znasz swój problem. W terminalu nic się nie wyświetla jak piszesz prawdopodobnie dlatego, bo ESP8266 jakby zwraca wszystko co napiszesz, tzn. jak wciśniesz "a" na klawiaturze to ono się nie wyświetla w terminalu, tylko idzie do ESP8266, a ono je odsyła z powrotem do terminala i wtedy się wyświetla.
  • Odpowiedz
@xerxes931: Yupi, udalo mi sie polaczyc !! Problem byl z kabelkami . Dzieki bardzo Mireczku za pomoc !!

Gdyby ktos kiedys mial podobny problem, to aby miec pewnosc, ze wszystko dziala po podlaczeniu CH_PD na esp, powinna mrugnac niebieska doda.

Niestety przez nie ogar, podpiąłem na moment jedno esp po 5V i najwyrazniej upaliłem :( A na allegro moduły po 15zł podczas gdy u chinola po 1.5 $
Crisu - @xerxes931: Yupi, udalo mi sie polaczyc !! Problem byl z kabelkami . Dzieki b...

źródło: comment_8RssHuVgJ9AkkPCV6rgIlfLqQhxRuJQA.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz