Wpis z mikrobloga

@Lotczyk: Myślisz że losowy policjant/żandarm jakiego spotkasz będzie wiedział że masz na sobie bojówki wz. 2010 i w dodatku będzie miał ochotę się #!$%@?ć? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Lotczyk: Serio nie można chodzić w mundurze wojskowym po ulicy? Rozumiem, jakby miało się jakieś insygnia wojskowe, ale w zwykłych bojówkach?
Jeszcze pytanie w jaki sposób ci udowodnią, że to wz. 2010 a nie zwykłe bojówki. Trzeba by powołać biegłych, którzy pomierzą to i sprawdzą czy są zgodne ze standardem.
  • Odpowiedz
@Prokurator1990: Rozumiem, że takie, które są produkowane na zlecenie mon i trafiają z fabryki prosto do armii. Można kupić takie spodnie z pieczątką w sklepie? Chodzi mi o normalne, legalne, a nie kradzione z magazynu. I co z tymi z demobilu? Na allegro to normalnie sprzedają te spodnie.
  • Odpowiedz
@janoosh: Myślisz, że żandarm nie pozna munduru, jaki sam nosi?
@mirek-kania: Serio nie można. Mundur to mundur.
Ustawa nie zabrania handlu sortami, tylko żołnierze przez odrębne przepisy nie mogą sprzedawać swoich, ale to też raczej martwy przepis. Wz.2010 raczej nie kupisz z demobilu - wydaje mi się, że wszystkie na rynku to lewizna, tzn. bezprawnie sprzedawane przez żołnierzy/inne służby sorty.
@emcter: Jeśli podpadnie, to nawet za
  • Odpowiedz
@Francisco_dAnconia: dziwne. To trochę jakby nie można było nosić niebieskiej koszuli czy marynarki bo policjanci takie mają...
Tu znalazłem z demobilu:http://allegro.pl/l-wojskowe-spodnie-bojowki-wp-wz-2010-panter-m-xs-i6007672301.html
A tu w normalnym sklepie: http://allegro.pl/spodnie-polskie-wojskowe-pl-camo-wz-2010-moro-r-s-i5225608510.html
http://allegro.pl/spodnie-polskie-bojowki-taktyczne-wz-2010-roz-m-i5225630037.html
Mają normalnie pełną rozmiarówkę. Te z demobilu jeszcze rozumiem, że mogą się czepić, bo to wojskowe, ale te drugie? Przecież to zwykłe spodnie podobne do mundurowych.
  • Odpowiedz
mówisz z doświadczenia?

@Lotczyk: Jako asgej tak. Nie słyszałem o takim przypadku zarówno w Łodzi gdzie mieszkam jak i w Tomaszowie Maz. gdzie często goszczę a jest tam 25 Brygada więc i Żandarmerii sporo.
  • Odpowiedz
@mirek-kania: To, że napisano 'demobil' nie oznacza, że to prawda (;
Co do wszelakich podróbek - ciężko powiedzieć, to kwestia interpretacji ustawy. Nie jest to jasno określone.
Ja w tym nie widzę nic dziwnego - po prostu zawsze to kolejny hak na kogoś, kogo chce się udupić z jakiegoś powodu. Nasze państwo lubi mieć haki na swoich obywateli. Na razie być może żetony i policja mają odgórny prikaz nie czepiania
  • Odpowiedz
  • 0
@Lotczyk: @Francisco_dAnconia: Mundur nie może mieć na sobie znaków wojskowych, a więc flag, orzełków, baretek czy stopni wojskowych. W takim wypadku jest zakaz noszenia go. Za mundur bez oznaczeń raczej nikt Ciebie nie będzie ścigał, a już na pewno nie za same bojówki.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lotczyk: Na moje oko to byłaby już nadinterpretacja. Na pewno nie można nosić ubrań które mają oznaczenia sugerujące, że jest się żołnierzem, a więc np. stopnie wojskowe, albo baretki.
  • Odpowiedz