Wpis z mikrobloga

Pytanie odnośnie certyfikatów z programowania. Czy jest sens takie coś robić? Ma to jakieś realne przełożenie na pracę/zarobki?
W zeszłym roku zrobiłem Oracle 1z0-808 poszło gładko więc się zastanawiam czy zrobić 1z0-809 i iść dalej ta ścieżka. Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii?

#naukaprogramowania #java #certyfikaty
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Niewpisze: moim zdaniem również nie warto. Certyfikaty się robi jak pracodawca wymaga i za nie zapłaci. Bo np. jakieś projekty wymagają specjalistów z takimi a takimi certyfikatami. Ten czas lepiej poświęcić na naukę nowych technologii, frameowrków i bibliotek.
  • Odpowiedz
@Niewpisze: @kisi3l: @ethics:
Generalnie w wielu kręgach panuje przekonanie, że jak się ma certyfikat to powinno się dostawać więcej kasy.

Prawda jest taka, że jeśli w związku z posiadaniem certyfikatu zwiększył się zakres Twoich obowiązków to masz prawo chcieć więcej. Jeśli po zrobieniu certyfikatu robisz dalej dokładnie to samo co wcześniej to dlaczego ktoś miałby płacić Ci więcej? Jeśli robisz to samo, ale dwa razy szybciej
  • Odpowiedz
czy takie coś sprawia że jestem więcej warty w oczach przyszłego pracodawcy

@Niewpisze: Wątpie. Ja osobiście nie zwracam uwagi na takie certyfikaty, zawsze i tak zadaję 2-3 pytania, które mi powiedzą, czy kandydat ma pojęcie o podstawach, czy nie, a to tak naprawdę testują te egazminy.
  • Odpowiedz