Wpis z mikrobloga

Po ostatnich wydarzeniach (akcja pomocy Paulinie i jej następstwa) naszła mnie kilka refleksji na temat pomagania i nieudolności naszego systemu.

Nie tak dawno składałem po terminie PITa. Moje poprzednie rozliczenia zwykle nie przekraczały kwoty wolnej od podatku, więc nawet nie wpisywałem nic w rubryczkę 1%. Tym razem sprawa miała się jednak inaczej. Jedna z Pań pomagała mi wypełniać pit, i doszliśmy do tego magicznego pola, w którym możemy te parę groszy przekazać na dobroczynność.
Zapytałem, czy ma pod ręką jakiś numer KRS fundacji, bo po co pieniądze mają przepaść. Wówczas dostałem potężny plik ulotek, w większości chorych dzieci, które potrzebują pieniędzy na leczenie.
Stanąłem przed cholernie trudnym wyborem, i mimo że ten 1% to żadna zawrotna suma, ale wybieranie między chorymi dziećmi było niesamowicie trudne. Najpierw się trochę rozczuliłem, potem stwierdziłem, że przeczytam te ulotki, i stosując jakieś własne kryteria podejmę decyzję. #!$%@?... Ostatecznie wylosowałem jedną z ulotek, i uzupełniłem rubryczkę.

Ogólnie, to niemiłosiernie się #!$%@?łem, że mamy taki chory system... Rodzice większości chorych dzieci to ludzie którzy jak podejrzewam uczciwie pracowali, a nasze wspaniałe Państwo potrącało im sporą część pieniędzy na róże składki zdrowotne, które mają gwarantować "darmowe" leczenie. Potem okazuje się, że coś nie jest refundowane, leki są za drogie, albo ktoś nie dał w łapę, żeby je refundować. Strasznie, ale strasznie mnie to #!$%@?, że #!$%@? koncerny farmaceutyczne wykorzystując sztaby prawników potrafią opatentować jakiś lek, i liczyć sobie za niego krocie.

Wszyscy płacimy na chory system, jesteśmy państwem cholernie socjalnym, ale jednym się coś refunduje, a innym nie. Więc albo bądźmy jak kanada i refundujmy wszystko, albo jak USA sprzed reform Obamy, i pozwólmy ludziom się ubezpieczać na własną rękę bez chorych składek na takie gówna jak NFZ czy ZUS.
Wiem, że nigdy nie będzie idealnie, ale to co jest teraz, to jest jakaś tragedia. W dupie miałbym patenty firm farmaceutycznych, i jeśli ich leki są takie drogie, to uważam, że powinno się je podrabiać. Chodzi o ludzie życie.

#wykopefekt #pomagajzwykopem #pomaganie i trochę #polityka
  • Odpowiedz