Wpis z mikrobloga

Witam #mikrokoksy .Mam dwa pytania:
1.Czy martwy ciąg można robić podchwytem?
2.Jak sobie poradzić z brakiem siły w nadgarstkach.Przy martwym ciągu po prostu nie daje rady utrzymać sztangi w dłoniach,bo mi się wyślizguje i przy szóstym-siódmym powtórzeniu mam ją już na palcach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#silownia
  • 25
  • Odpowiedz
@JaYetiYeti: Złap sztangę na zmianę (jedna ręka podchwyt, druga nachwyt) i zmieniaj co serię. Eliminuje problem z siłą w palcach. Tylko pilnuj, żebyś równo podnosił (trzeba lekko kontrować).
  • Odpowiedz
@JaYetiYeti: ćwicz siłę chwytu. Ciężkie ciągi, ciężkie wiosła, ciąg z podstawek + trzymanie na czas, zwis z obciążeniem. Używaj magnezji. Samo przyjdzie.
Paski to nie wyjście. Ewentualnie przechwyt, ale nie jestem tego fanem. Widziałem kilka kontuzji bicepsa jak ktoś miał zgięte ręce ;)
Jesteś tak silny jak silne jest twoje najsłabsze ogniwo.
  • Odpowiedz
@JaYetiYeti:
A w czym?( ͡° ͜ʖ ͡°)
Martwy ciąg to ćwiczenie trójboistów, jest zaprojektowane na 1-3 ruchy i tak je należy wykonywać.
Podobnie jest z siadem przednim, rwaniem czy podrzutem, widziałeś kiedyś, żeby trójboista lub ciężarowiec robił te ćwiczenia na 8-12 ruchów?
Dla kulturystów są inne ćwiczenia, które mają budować masę, a nie siłę, szybkość czy moc.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Gavroche:

Skoro martwy ciąg jest projektowany na max 3 powtórzenia, to czy można zrobić np. 8 serii po 3 zamiast 3 serii po 8 w celu hipertrofii?

Oraz bonusowe pytanie z tzw. innej beczki, próbuję przekonać od jakiegoś czasu moją mamę do ćwiczeń z hantlami. Jest seniorką prawie pod 70tkę i trochę się garbi. Póki co robię z nią tymi lekkimi ciężarkami mc, wiosłowanie, wyciskanie nad głową na stojąco i wykroki.
  • Odpowiedz
@zbierski9:
To nie tak, że 3 i #!$%@?.
Wendler w BBB zaleca normalnie 5/3/1 i jeszcze 5x10, ale na 50%.
Redukcja ciężaru, po kilku mocnych seriach wprowadzających ma jakiś tam sens, ale i tak nie uważam tego, za zbyt szczęśliwy pomysł.
Duże wielostawy powinny być robione na kilka ruchów z dużym ciężarem, a następnie, jak ktoś chce masy, to inne ćwiczenia, na kilkanaście powtórzeń, tutaj dobry będzie SLD, RDL czy ciąg
  • Odpowiedz
@Gavroche: Generalnie to trenuję pod sporty walki,ale hobbistycznie,a nie wyczynowo.Robię 3treningi FBW na siłowni i 2 sportów walki w tygodniu.Chciałbym zwiększyć siłę,ale nie kosztem dynamiki.
  • Odpowiedz
@Gavroche: Robiłem z mamą ćwiczenia wg planu, bardzo spoko, wszystkie bez problemu jedynie nie jest w stanie zrobić sumo podnosząc ciężarka z podłogi - bardzo garbi wyższy odcinek kręgosłupa (coś na pograniczu szyjnego i piersiowego). Póki co robimy z podwyższenia jakieś 15 cm i wtedy jest ok. Planuję póki co robić tak i powoli z biegiem czasu obniżać do poziomu podłogi, chyba może być?

Odnośnie głębokich dzień dobry z podwyższenia, chodzi
  • Odpowiedz