Aktywne Wpisy
Korba112 +82
Ludzie są #!$%@? bezwzgldni wobec swoich bliskich. 96 lat nie oddycha, nie unosi się klatka piersiowa. I co? I dzwonią oczekując, że przyjadą ratownicy i wskrzeszą człowieka zamiast spokojnie dać odejść wśród bliskich.
Reanimowalibyście swojego bliskiego w tym wieku?
#999 #ratownikmedyczny #kiciochpyta
Reanimowalibyście swojego bliskiego w tym wieku?
#999 #ratownikmedyczny #kiciochpyta
arysto2011 +142
#globcio #bekazlewactwa #ocieplenieklimatu
W latach 90. popularna była dziura ozonowa i kwaśne deszcze. W Świecie Nauki i innych popularnonaukowych czasopismach pisano poważnie, że będziemy żyć pod kopułami, bo z nieba za 10 lat będzie leciał kwas. Co drugi mieszkaniec Ziemi miał umrzeć na czerniaka skóry.
Widać dzisiaj, że po 30 latach ta narracja jest identyczna, ale bardziej wyrafinowana. Walczy się z naturalnymi zjawiskami, które mają miejsce - ze zmianami klimatycznymi. Jak świat
W latach 90. popularna była dziura ozonowa i kwaśne deszcze. W Świecie Nauki i innych popularnonaukowych czasopismach pisano poważnie, że będziemy żyć pod kopułami, bo z nieba za 10 lat będzie leciał kwas. Co drugi mieszkaniec Ziemi miał umrzeć na czerniaka skóry.
Widać dzisiaj, że po 30 latach ta narracja jest identyczna, ale bardziej wyrafinowana. Walczy się z naturalnymi zjawiskami, które mają miejsce - ze zmianami klimatycznymi. Jak świat
1.Czy martwy ciąg można robić podchwytem?
2.Jak sobie poradzić z brakiem siły w nadgarstkach.Przy martwym ciągu po prostu nie daje rady utrzymać sztangi w dłoniach,bo mi się wyślizguje i przy szóstym-siódmym powtórzeniu mam ją już na palcach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#silownia
2. Ćwicz też hardo przedramienia
Paski to nie wyjście. Ewentualnie przechwyt, ale nie jestem tego fanem. Widziałem kilka kontuzji bicepsa jak ktoś miał zgięte ręce ;)
Jesteś tak silny jak silne jest twoje najsłabsze ogniwo.
1. Można, ale ręce wyprostowane i pracujesz tricepsem.
2. Używaj chwytu przemiennego, magnezji, pasków nie tykaj nigdy, rób martwy jak martwy czyli nie na 12 powtórzeń, a na 1-3.
A w czym?( ͡° ͜ʖ ͡°)
Martwy ciąg to ćwiczenie trójboistów, jest zaprojektowane na 1-3 ruchy i tak je należy wykonywać.
Podobnie jest z siadem przednim, rwaniem czy podrzutem, widziałeś kiedyś, żeby trójboista lub ciężarowiec robił te ćwiczenia na 8-12 ruchów?
Dla kulturystów są inne ćwiczenia, które mają budować masę, a nie siłę, szybkość czy moc.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zależy od celu.
Co jest Twoim celem?
Siła, masa, szybkość, moc czy jakaś dyscyplina sportowa?
Skoro martwy ciąg jest projektowany na max 3 powtórzenia, to czy można zrobić np. 8 serii po 3 zamiast 3 serii po 8 w celu hipertrofii?
Oraz bonusowe pytanie z tzw. innej beczki, próbuję przekonać od jakiegoś czasu moją mamę do ćwiczeń z hantlami. Jest seniorką prawie pod 70tkę i trochę się garbi. Póki co robię z nią tymi lekkimi ciężarkami mc, wiosłowanie, wyciskanie nad głową na stojąco i wykroki.
To nie tak, że 3 i #!$%@?.
Wendler w BBB zaleca normalnie 5/3/1 i jeszcze 5x10, ale na 50%.
Redukcja ciężaru, po kilku mocnych seriach wprowadzających ma jakiś tam sens, ale i tak nie uważam tego, za zbyt szczęśliwy pomysł.
Duże wielostawy powinny być robione na kilka ruchów z dużym ciężarem, a następnie, jak ktoś chce masy, to inne ćwiczenia, na kilkanaście powtórzeń, tutaj dobry będzie SLD, RDL czy ciąg
Odnośnie głębokich dzień dobry z podwyższenia, chodzi
To dla Ciebie raczej coś a la Bill Starr.
Chodziło mi o zwykły głęboki skłon z hantlą w rękach, w miarę poprawy działania CUNu, zwiększamy zakres ruchu, np. przez stawanie na podwyższeniu.
A zwiększanie zakresu ruchu dotyczy każdego ćwiczenia.
Zaczynamy od zmniejszonego zakresu, bo jesteśmy silniejsi w nim, a w miarę wytrenowania zwiększamy.