Wpis z mikrobloga

@Blitzkrung: książka Lisa trochę przeterminowana, chociaż dobrze się czyta. Barteczko polecam, przede wszystkim to jedyna w Polsce książka dla początkujących, która omawia również Javę 8, napisana w przyjemny sposób.
  • Odpowiedz
@Blitzkrung: Właśnie przerabiam Lisa praktyczny kurs ale to w c#. Książki pisane typowo akademicko. Spora ilość materiałów, dobrze omówione. Niestety jeżeli chodzi o zadania to autor tak w ok. 25% zadań wymaga od Ciebie czegoś co nie było omówione w lekturze, nie wiem czy w ejgo książce o javie również tak to wygląda. (do mojej wersji ebookowej otrzymałem również odpowiedzi do prawie wszystkich zadań).

Życzę powodzenia!
  • Odpowiedz
@wuwunio94: Wg mnie: lepsze i stabilniejsze pluginy, lepsze podpowiadanie, fixy i analiza kodu oraz lepszy debugger. Jak jesteś studentem i potrzebujesz Javę EE, to możesz wysłać skan legitymacji, żeby dostać licencję niekomercyjną na rok.
  • Odpowiedz
@wuwunio94: Jeśli chodzi o IDE, używałem każdego, eclipse z dobry rok, netbeans kilka miesięcy, reszta (czyli prawie 2 lata, intellijka pokazuje że od września 2014, ale nie wiem czy kiedyś tego nie zresetowałem)
Eclipse: jest dość ciekawym wyborem jak się jest kompletnym początkującym nawet z obsługą google, bo 80% (#statystykizdupy) poradników jest o nim, 18% o netbeans i 2% o intellij (ale i tak znajdziesz bez problemu).

Ale wracając do tematu:
Eclipse jak i netbeans: w pełni darmowe, posiadają wsparcie javy EE (tam gdzie są #programista15k , backendy stron, bigdata bla bla bla)
Tylko tak, eclipse to taki trochę notatnik, podpowiadanie kodu to tam nie istnieje,
  • Odpowiedz