Wpis z mikrobloga

Zauważyłem, że pokutuje u nas sporo mitów na temat polskich łupków, że były blokowane, że specjalnie ich nie eksploatujemy, że ich wydobycie stanowi zagrożenie dla środowiska i tak dalej. Chcecie twórczość własną wyjaśniającą niektóre zagadnienia krótkimi prostymi naukowymi faktami? Jeśli chodzi o sprawy prawa geologicznego i system koncesji może nie będe tak dobry (tutaj akurat nie ma dużo do tłumaczenia), ale jeśli chodzi o geologię, ochronę środowiska i inżynierię złożową to naprawdę mogę kilka ciekawych rzeczy udowodnić :)

#tworczoscwlasna #nauka #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #energetyka #ropa #wiertnictwo #gazlupkowy #geologia #ochronasrodowiska
B.....p - Zauważyłem, że pokutuje u nas sporo mitów na temat polskich łupków, że były...

źródło: comment_RhwY8LfO0X5a6dIK5DmBf9Q9Mlx8nL4e.jpg

Pobierz
  • 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bergkamp: Uwaga spoiler:
Kilka głównych czynników:
1. Technologia amerykańska nie sprawdza się przy naszej bardziej skomplikowanej budowie geologicznej. Nasze złoża występują na głębokościach rzędu 3-5km, a w USA około 1km. Co już podnosi koszty wydobycia, wiercenia są bardzo drogie.
2. Łupki gazonośne w USA mają zazwyczaj więcej krzemionki, można powiedzieć że są mniej plastyczne. Gaz w łupkach występuje w porach niepołączonych, tak więc aby je połączyć stosuje się zabiegi szczelinowania (wysadzanie skał, tworzenie mikrospękań). Zatem nasze łupki są przykryte większą ilością nadkładu i są bardziej plastyczne przez co stworzone szczeliny zasklepiają się, zabieg szczelinowania należy wykonać ponownie(wysokie koszty).
3. Jest też wiele problemów koncesyjnych, pozwoleń. Niektórym jest nie na rękę aby w Polsce wydobywano gaz z
  • Odpowiedz