Co do wydawania "publicznych" pieniędzy to łatwo jest zabrać kasę z prosperującej kapitalistycznej gospodarki i ją wydać, a potem dumnie ogłosić że to rząd zbudował pomijając fakt że to tylko okradzenie ludzi z owoców ich pracy i pieniędzy
Państwo ci "kradnie"? Idź sobie po kapitalistycznemu zapracuj, zbuduj własne drogi, załóż własną armie, opłać ją i wyposaż, stwórz własne prawo które będzie przestrzegane, zapewnij strukturę społeczną, edukację dla pracowników, stwórz policję tak żeby bandyci ci nie ucięli głowy w celu przejęcia twojej kasy, zapewnij systemy emerytalne, stwórz do tego własny wywiad który będzie zapobiegał nieczystym ingerencjom w twoje państwo, a cały profit z biznesów zatrzymaj dla siebie. No to jak będzie?
Z infrastruktury korzystać - zajebiście. Na infrastrukturę się dorzucić - WARA OD MOICH PINIONCÓW. Korwinowi kapitaliści - prywatyzacja zysków, uspołecznienie strat i kosztów.
@lerner: pewnie ze są zalety i wady płacenia podatków, podstawowym problemem jest dystrybucja pieniędzy w rozsądny sposób, a chyba założyć możemy że w naszym kraju nie wygląda to za rozsądnie, chodzi o to nie żeby zlikwidować podatki tylko je zminimalizować i zostawić to co istotne, a nie ze ktoś z podatków stwierdza że postawienie betonowej ławki za 40 tysięcy przyniesie jakieś korzyści mieszkańcom, bez uwzględnienia ich opinii na ten temat.
@einz: tobie w tym wpisie o to chodzi, ale kolega wysmiewa poglądu osoby tak intelektualnie ograniczonej, że nie potrafi zauważyć różnicy między podatkami, a kradzieżą
@lowca_chomikow: cóż, kolega popada w taką samą skrajność jak i ty i taką samą jak prawaki jakimi gardzi. Jakiekolwiek przejaskrawienie jest dla mnie idiotyzmem i śmianie się z tych głupich prawaków korwinistów jest dla mnie tym samym, czym śmianie się z tych głupich lewaków zandbergystów. Każdy udaje że nie ma środka, a ten kto powie że państwo jest dla niego istotne to od razu ma przylepioną łatkę prawaka, bo przecież
@Kapitalis: To mam dla ciebie dobre wieści. Państwo cie nie okrada. A jak chcesz zeby cie ktoś okradł to na pewno w twoim mieście jest dzielnica, gdzie znajdziesz chętnych.
@einz: Zauważyłem od kilku miesięcy wysyp takich pozbawionych sensu populistycznych komentarzy jak twój. Ludzie widzą, że inni mają dość skrajnych fanatyków, więc wszędzie próbują udawać jakieś wyposrodkowanie. Elementem obowiązkowym jest jedno z najglupszych powiedzen jakoby prawda leżała po środku.. Poproszę o jakiś przykład przejaskrawienia z mojej strony,albo wykaz się honorem i przeproś.
@Kapitalis: Dobrowolnie. Możesz wyjechać z naszego kraju, jeżeli panujące tutaj zasady ci się nie podobają i nie uznajesz zasad demokracji reprezentacyjnej
Dobrowolnie. Możesz wyjechać z naszego kraju, jeżeli panujące tutaj zasady ci się nie podobają i nie uznajesz zasad demokracji reprezentacyjnej
@lowca_chomikow: Cierpisz na niedobór argumentów skoro tak szybko doszliśmy do "wyprowadź się" :) . Mam tu swoją własność i chciałbym z niej w pełni korzystać, bez żadnego przymusu, dlaczego państwo mi to uniemożliwia?
@einz: Nie. To jest przykład mojej wstrzemięźliwości. Jeżeli ktoś upiera się, że nie ma różnicy między kradzieżą a podatkami, to najdelikayniejszym co mogę o takiej osobie powiedzieć, to że nie myśli. Szczególnie jeżeli ten osobnik jeszcze ma tupet wypowiadać się publicznie na temat ekonomii. No chyba, że teraz spróbujesz zrobić z logiki kobietę lekkich obyczajów i stwierdzisz, że przesadziłem, bo u tamtego osobnika występują jakieś procesy myślowe.
@lowca_chomikow: No ja uważam że niektóre podatki są kradzieżą, np. opłata RTV, którą powinien płacić każdy posiadacz radioodbiornika, no k---a, wskaż mi powód takiego podatku, oczywiście pomijając DOSTĘPNOŚĆ PAŃSTWOWEGO KONTENTU WYSOKIEJ JAKOŚCI, czyli seriali takich jak Szpital czy Szkoła.
@Kapitalis: Państwo nie będzie dla ciebie zmieniało wszystkich swoich zasad działania. Po prostu nie będzie. Czy me a river zią, ale lajf is brutal. Oczywiście, jeziora uda ci się zebrać większość na platformie "niech żyją egoiści, liczy się czubek mojego nosa, a biedni mogą zdychac w rynsztoku" to będziesz mógł sobie zgodnie z prawem rozwalić nasze społeczeństwo. Na szczęście "ludzi dobrej woli jest więcej," więc nie ma szans, żeby do
@einz: 1. Szpital i Szkoła, to seriale tvn, a nie tvp. 2. Nie dziwię się, że stajesz w obronie niemyslacych, bo u ciebie z tym myśleniem też jednak nie najlepiej. Podatek może być zły, niekorzystny, niepotrzebny, niesprawiedliwy, głupi, idiotyczny etc, ale na podstawie twojej subiektywnej oceny słuszności istnienia jakiegoś podatku podatek nie staje się nagle kradzieżą. 3. Pozwolę sobie jeszcze zaznaczyć, że nie mówiliśmy o uznawaniu niektórych podatków za kradzież.
Jak przetłumaczyć korwinistom, że to nie jest żadna kradzież pieniędzy? Mój dosyć logiczny argument nigdy nie przemawia.
Państwo ci "kradnie"? Idź sobie po kapitalistycznemu zapracuj, zbuduj własne drogi, załóż własną armie, opłać ją i wyposaż, stwórz własne prawo które będzie przestrzegane, zapewnij strukturę społeczną, edukację dla pracowników, stwórz policję tak żeby bandyci ci nie ucięli głowy w celu przejęcia twojej kasy, zapewnij systemy emerytalne, stwórz do tego własny wywiad który będzie zapobiegał nieczystym ingerencjom w twoje państwo, a cały profit z biznesów zatrzymaj dla siebie.
No to jak będzie?
Z infrastruktury korzystać - zajebiście. Na infrastrukturę się dorzucić - WARA OD MOICH PINIONCÓW.
Korwinowi kapitaliści - prywatyzacja zysków, uspołecznienie strat i kosztów.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@lowca_chomikow: Podatki są jeszcze gorsze niż zwykła kradzież, bo to grabież legalna. Wolałbym być okradany przez rzezimieszków niż przez państwo.
@impasjonat: dziękujemy za twoją merytoryczną ekspertyzę.
nie no stary, o ile zawsze miałem cię za człowieka poprawnie argumentującego, o tyle ten cytat idzie do #shitwykopsays
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@impasjonat: a to dopiero pierwszy dureń w tym wątku.
@lowca_chomikow: Okrada. Nie mam możliwości zrezygnować z usług rządu, a państwo niedobrowolnie zabiera moją własność.
Poproszę o jakiś przykład przejaskrawienia z mojej strony,albo wykaz się honorem i przeproś.
@lowca_chomikow: to nie jest do k---y nędzy przejaskrawienie?
@lowca_chomikow: Cierpisz na niedobór argumentów skoro tak szybko doszliśmy do "wyprowadź się" :) . Mam tu swoją własność i chciałbym z niej w pełni korzystać, bez żadnego przymusu, dlaczego państwo mi to uniemożliwia?
No chyba, że teraz spróbujesz zrobić z logiki kobietę lekkich obyczajów i stwierdzisz, że przesadziłem, bo u tamtego osobnika występują jakieś procesy myślowe.
1. Szpital i Szkoła, to seriale tvn, a nie tvp.
2. Nie dziwię się, że stajesz w obronie niemyslacych, bo u ciebie z tym myśleniem też jednak nie najlepiej. Podatek może być zły, niekorzystny, niepotrzebny, niesprawiedliwy, głupi, idiotyczny etc, ale na podstawie twojej subiektywnej oceny słuszności istnienia jakiegoś podatku podatek nie staje się nagle kradzieżą.
3. Pozwolę sobie jeszcze zaznaczyć, że nie mówiliśmy o uznawaniu niektórych podatków za kradzież.