Wpis z mikrobloga

dlatego w tym przypadku policjant nie powinien z nim dyskutować tylko zabrać prawko i do sądu

@Andczej: właśnie bardzo dobrze, że z nim rozmawia, takich ludzi należy uświadamiać, żeby wreszcie zrozumieli, że oni postępują karygodnie, a nie, że 'złe państwo' się na niego uwzięło
  • Odpowiedz
@Korba112: mój taryfikator brzmi tak: mandat od 500 do 5000 lub sprawa do sądu, sądu 24h który pobiera opłatę za samo zajęcie się sprawą 2000zł.

Rozmowa z delikwentem ma zająć max 10-15 min nie więcej bo następny. Bez żadnego p---------a się.
  • Odpowiedz
@Korba112: wszystko byłoby ok gdyby przyznał się do błędu, bo wydaje mi się że pod koniec coś mu zaczęło świtać że tak się nie robi...
oskarżając system, przepisy ruchu drogowego i policjanta na pewno się nie wykręcił od mandatu, ani nawet nie sprawiał wrażenia że w przyszłości będzie bardziej uważał
  • Odpowiedz
policjant powinien isc z nim na te pasy i mu wytlumaczyc o co chodzi, bo dziad ewidentnie nie rozumie. Tak normalnie mu wytlumaczyc, a nie formulkami "czy zdaje pan sobie sprawe jakie wykroczenie...".

@zefj: tutaj nie ma miejsca na tłumaczenie, tylko jest miejsce na kontrolne sprawdzenie kwalifikacji a do tego czasu zakaz prowadzenia pojazdów (z wyjątkiem samochodu nauki jazdy i samochodu egzaminacyjnego)
  • Odpowiedz
@Korba112:
Będę advocatus diaboli - dziadzia niepotrzebnie chwali się datą uzyskania uprawnień, ale ma mocnego pointa z tym przejściem podziemnym. To nie jest normalne, żeby skrzyżowania z trzema pasami ruchu w jednym kierunku funkcjonowało bez świateł. I zastanawiam się, czy takie kwiatki zdarzają się gdzieś poza tym antyludzkim państwem. Albo należy tam zamontować światła (co, jak rozumiem, już nastąpiło), albo wprowadzić przepis, że na takim przejściu pieszy przestaje być świętą
  • Odpowiedz
  • 1
@Dutch: od kilku miesięcy na tym skrzyżowaniu funkcjonuje sygnalizacja świetlna. Oczywiście nie jest zsynchronizowana z innymi światłami.
  • Odpowiedz
Albo należy tam zamontować światła (co, jak rozumiem, już nastąpiło)

@Dutch: Tak już są i oczywiście nie było się bez A PO CO TO KOMU? PO CO TRACIĆ PIENIĄDZE?
  • Odpowiedz
@megawatt: oczywiscie, a dodatkowo elektrowstrzasy i sztum na 3 miesiace. Isc, wytlumaczyc, pokazac, bo skoro nie rozumie, to do konca zycia bedzie opowiadal, ze go zla wladza ukarala za nic, wyludzila ciezko dostane pieniadze i jeszcze zabrala uprawnienia - wszystko rzekomo za nic. "Panie, wszyscy sie zatrzymuja, a piesi juz byli na przejsciu, jakby szli troche szybciej to by ich pan rozjechal.", a potem pokazac filmik z podobnym zdarzeniem. KLUCZOWE
  • Odpowiedz
@zefj: > To nie jest normalne, żeby skrzyżowania z trzema pasami ruchu w jednym kierunku funkcjonowało bez świateł. I zastanawiam się, czy takie kwiatki zdarzają się gdzieś poza tym antyludzkim państwem.

@Dutch: to nie jest normalne żeby w centrum miasta była taka droga, niemniej to go nie ekskulpuje

wytlumaczyc,

@zefj: nie wierzę w to, że będzie w stanie to zrozumieć
  • Odpowiedz
@megawatt:
Nie mówię że go ekskulpuje, bo tak nie jest. Ale tak po ludzku trochę mi go żal. Piesi lezą pod koła jak święte krowy, a każdy kto regularnie jeździ, wie jak trudno jest czasem ogarnąć sytuację nawet na przejściu z dwoma pasami jezdni, a co dopiero trzema.
  • Odpowiedz
@Dutch: wystarczy nie wyprzedzać, tyle że o tym nawet teraz na kursach nie mówią. Tak samo jak nie mówią nic o zasadach (przyczynach) dostosowywania prędkości do geometrii drogi
  • Odpowiedz
@megawatt:
Łatwo się mówi, ale dobrze wiesz że takie wyprzedzanie to jest bardziej "wyprzedzanie". Tutaj dziadek przyszarżował, OK, zgadzam się. Z drugiej strony, idealne dopasowanie prędkości do "wyprzedzanych" aut zadziałałoby chyba tylko w idealnym świecie :)
  • Odpowiedz
@Korba112: i kolejny argument by od 50r życia co kilka lat robić badania, i kurs z zasad ruchu drogowego i pierwszej pomocy, zakonczony testem [bez pytan o wym. tablicy rejestracyjnej itp-kilka krzyzówek, itp] Wystarczy ze widze jak mój dziadek jeździ, to tak cisnienie mi skacze ze xD uj ze jednokierunkowa, przeciez zawsze nie byłą jednokierunkową itp
  • Odpowiedz
@isiowa: A ja jestem zdania, że kobiety powinny mieć robione dodatkowe egzaminy co kilka lat, wszakże nie raz już mi się zdarzało, że wyjeżdżała mi prosto pod koła oszołomiona baba z nosem przy kierownicy.
Większość osób starszych nie jeździ samochodem często, robi to jedynie od święta czy w pewnych szczególnych sytuacjach. Takie rozwiązanie dość mocno utrudniłoby życie życie wielu starszym ludziom i prowadziło nawet do pewnego wycofania części z nich,
  • Odpowiedz
@DamnumEmergens: Ale 500zł czy 5000zł to bez znaczenia on ma zrozumieć swoją winę i swój błąd, a skoro tego nie widzi to trzeba mu zabrać prawko aby nauczył się jeździć jeszcze raz, przecież nikt mu nie nakazuje jeździć autem.

Ale czytając twój wpis widzę że jesteś podludziem
  • Odpowiedz
@Andczej: Podludziem, bo uważam, że organy państwowe powinny działać w granicach prawa? xD

Policjant nie jest od stwierdzania, czy koleś winę zrozumie, czy nie. Natomiast sąd nie jest od moralizowania. Nie można zabierać ludziom prawa jazdy dlatego, że ma się takie widzimisię.

Ale rzeczywiście, lepiej być idiotą kierującym się zamiast logiki wyłącznie emocjami.
Ale wiesz co? Wcale Ci nie współczuję...
DamnumEmergens - @Andczej: Podludziem, bo uważam, że organy państwowe powinny działać...

źródło: comment_JptJXRreitQ66WP2rV2M5sHc8JovzQKa.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@DamnumEmergens: Ale policjant działa w granicy prawa

art 129 kodeksu drogowego

13a) występowania do starosty z wnioskiem o skierowanie kierowcy lub osoby

posiadającej pozwolenie na kierowanie tramwajem na egzamin sprawdzający

kwalifikacje, jeżeli istnieją uzasadnione i poważne zastrzeżenia
  • Odpowiedz