Wpis z mikrobloga

Mircy grający w XCOM 2, pewnie usłyszeliście o "triku" na szybsze loadingi: klawisz Caps-Lock. Skraca czas wczytywania nawet o połowę. Podobne działanie Caps miał jeszcze w XCOM:EU/EW gdzie natychmiast pomijał ekran wczytywania, ale gra doczytywała tekstury i obiekty "w locie" już w trakcie gry.
Więc do się dzieje w XCOM2 przy takim przyśpieszeniu wczytywania?
Dokładnie nie wiemy, ale możemy wnioskować z efektów z dużą dozą prawdopodobieństwa.
Klawiszem caps-lock najprawdopodobniej wydajemy grze rozkaz "Olej renderowanie animacji w Skyrangerze, pełna moc na wczytywanie". Właśnie dlatego zamiera wtedy ruch, dźwięk, dosłownie wszystko. Gra olewa pokazywanie naszych żołnierzy w transporcie, wszystko leci na jak najszybszy lołding. I tyle, cała sztuczka.
ALE! Tylko CD-Action wpadło na tak "genialny" nagłówek. Na cały świat, tylko oni odtrąbili "sztuczne wydłużanie gry". Więc jeśli ktoś kiedyś wam powie o tych złych devach w Fireaxis, trzepnijcie go w łeb ode mnie za czytanie takich wypłuczyn jak CDA i wierzenie w ich bzdury.
I pomóżcie zakopać ten durnowaty artykuł:
http://www.wykop.pl/link/3011117/tworcy-xcom-a-2-przedluzyli-gre-pokazywaniem-niepotrzebnych-ekranow-ladowania/
#xcom #xcom2 #gry #cdaction
  • 15
  • Odpowiedz
@Wiedmolol: Przecież to dziennikarstwo na poziomie Onetu (chociaż z drugiej strony, CDA należy do Interii, więc...).
Tylko że w tytule nie jest zwykły clickbait "Niesamowity trik na szybsze wczytywanie, nie uwierzysz jak działa! [Kliknij tutaj]", ale stwierdzenie i podanie jakby to był fakt iż to oszustwo na wydłużenie gry. Gdyby tylko Xcom tego potrzebował..

@Asterling: Mi też, tylko czasem skorzystam z tego skrótu, i pewnie dlatego ten tryb
  • Odpowiedz
@10minutzagodzine: Ja mam tą stronę w czytniku RSS więc raz - dwa razy na dzień scrolluję same nagłówki. Jak mnie coś zainteresuje(1 news na 60 tak na oko) to czytam. Zauważyłem, że jedynie Cross pisze dość rzeczowo, a zarazem dowcipnie.

Z tym, że tą sytuacją się ośmieszyli się zgodzę. Sam nie jestem zainteresowany XCOMem, ale po przeczytaniu twojego wpisu wszedłem w znalezisko i zakopałem za informację nieprawdziwą.
  • Odpowiedz
@Wiedmolol: Nie kojarzę pojedynczych redaktorów z CDA, ale rzeczywiście, ich artykuły zawsze przedstawiają tak diametralnie różne poziomy. Jeden, niesamowicie rzeczowy, trafny, poruszający każdą ważną kwestię i często dopowiadający coś czego nie wiedziałem. A chwilę potem Onetowa papka gdzie zastanawiam się czy autor przynajmniej widział tą grę na oczy.

Tylko niestety z czasem jest coraz więcej zawartości drugiego typu. Już rok temu przestałem kupować to pismo bo nie mogłem wytrzymać bełkotu
  • Odpowiedz
@10minutzagodzine: Ja dropłem kilka lat temu. :P Chociażby przez Smugglera, który #!$%@? pisze na angielskiej klawie od 10 lat. Chociaż to i tak pewnie inny redaktor. Pełniaki też #!$%@?, recenzje to są na necie za darmo i o wiele lepsze.
  • Odpowiedz
@10minutzagodzine: Ja sam nie kupuję już od... 5 lat? Ale z przyzwyczajenia jeszcze newsy, tak jak mówię, w czytniku trzymam. Crossa dopiero niedawno zauważyłem - spodobał mi się jeden news, drugi, trzeci i tak jakoś go teraz miło kojarzę.
  • Odpowiedz
@Drakalen: Zastosowałem się do jego rady i przestałem kupować, powiem szczerze, że nawet w "dobrych czasach" wolałem Clicka czy Playa niż CDA, które zawsze było taką wydmuszką, towarem ze sztucznie napompowaną ceną.

Problem słabej jakości tekstów i innych wypocin "profesjonalistów" z branży gier to nie tylko problem CDA, innym przykładem może być TVGRY.pl, które zazwyczaj ma ciekawe filmiki, ale raz na jakiś czas trafi się "kwiatek" w rodzaju nazywania Original
  • Odpowiedz
@10minutzagodzine: Nie rozumiem. Skoro Firaxis poświęcił czas gracza dla ładnego wczytywania, no to chyba jednak nie jest to w porządku z ich strony. Nie wiem dlaczego ich bronicie. Wczytywanie trwające 30sek na i5, dysku ssd i gf960 to chyba lekka przesada.

Ponadto wspomniany trik nie jest nigdzie oficjalnie podany, tak że oficjalnie nie przewidzieli oszczędzenia czasu graczy. Mi to osobiście przeszkadza, na czas ładowania przełączam się na drugi monitor i
  • Odpowiedz