hej mirki z tagu #angielski - zdawał ktoś z was IELTS (International English Language Testing System – academic version), TOEFL IBT lub Pearson Test of English Academic i mógłby opisać swoje wrażenia? Potrzebuje zdać któryś z nich, żeby zapisać się na studia w #uk
@Ganja-Man: zdałem IELTS 3 miesiące temu na 85%, niestety nawet jeśli uważasz że znasz język to i tak trzeba się przygotować, z biegu jest ciężko, jak zaplacisz, dostajesz dostęp do materiałów online i radzę tam zajrzeć i postudiowac.
Listening jest puszczany tylko raz, na czytanie czasu jest na styk, mówienie jest luz, pisanie jest na ogół trywialne ale badają zasób słów.
@Ganja-Man: mieszkasz w UK? Przy naborze na studia oprócz ocen biorą pod uwagę referencje nauczycieli, aktywność w różnych dziedzinach życia - najlepiej być multigeniuszem: śpiewać, tańczyć, ratować bezdomnych, działać w organizacjach pozarządowych, publikować od podstawówki, bawić się w lokalną politykę. Do tego warto udokumentować, że w krótkim czasie nauczyłeś się np angielskiego (w porównaniu do tambylców - tak, nauczyłeś się w rekordowo krótkim czasie). Oczywiście jeśli to nie Harvard to pewnie
@phfthphthf: mieszkam i pracuję, myślę nad zrobieniem weekendowo mgr IT w biznesie, inż IT polskiego już mam, na początku przyszłego miecha będą drzwi otwarte uniwerka na który chce iść, obadam co i jak ( ͡º͜ʖ͡º)
@Ganja-Man: Wzięłam Cię za gówniarza :D Jeśli jeszcze nie pracujesz w zawodzie, to w Szkocji dają czesne za free jak ktoś jest leniwy i mało pracuje. Tylko czy naprawdę potrzebny Ci ten papier? Lepiej składać miliony CV aż się trafi wymarzona praca bez studiów.
Listening jest puszczany tylko raz, na czytanie czasu jest na styk, mówienie jest luz, pisanie jest na ogół trywialne ale badają zasób słów.
Nie bardzo rozumiem co probujesz powiedziec w drugim poscie.
https://takeielts.britishcouncil.org/find-out-about-results/understand-your-ielts-scores/overall-band-scores-explained
na drugiej stronie certyfiaktu wyjasnione sa stopnie znjaomosci wlasnie w procentach
Jeśli jeszcze nie pracujesz w zawodzie, to w Szkocji dają czesne za free jak ktoś jest leniwy i mało pracuje. Tylko czy naprawdę potrzebny Ci ten papier? Lepiej składać miliony CV aż się trafi wymarzona praca bez studiów.