Jak nauczyć się programować? - Najważniejsza kwestia - wybór języka.
Ja próbowałem dawniej uczyć się PHP, C++, coś tam w JAVA a kończyło się na wyświetleniu hello world, aż wybrałem właśnie C#. I jak jest teraz? Z chęcią przysiadam do nauki i się uczę, wchodzi do głowy jak nic innego. Zwłaszcza jak sięgam myślami, że za kilka lat będę mógł sobie pracować zdalnie i mieć #!$%@?, bo mi będzie wolno. Mimo, że to dopiero trzeci dzień, czuję się świetnie. Motywacji do nauki mam tyle, że wychodząc na dwór wypada mi z kieszeni. Polecam ten stan, bo jak jednak się nie znajdzie odpowiedniego języka, to nawet uczyć się nie chce.
Dziś nauczyłem się (można powiedzieć, że przypomniałem): -Tablice i wszystko z nimi związane -Pętla foreach Dodatkowo zrobiłem pierwszą aplikację w okienku windowsowym. Zwracała obecny czas. Pic rel. Może to tylko jedna linia kodu, co w sumie śmieszne, ale od zawsze chciałem zrobić coś w oknie. To był ten dzień. Małymi kroczkami do celu. \
I zdobyłem nową książkę - Programowanie c# wydanie VI.
Dzień 3/500
Za ten wstęp otaguję #naukaprogramowania, może ktoś się zmotywuje. ______________________________________________________________________________________________
Zapraszam do obserwowania mojego tagu - #500dayschallenge <- 500 dni nauki minimum 2h dziennie programowania, aż do pierwszej pracy.
@DobryProgramista: Jak do pierwszej pracy to znajomość jednego języka nie jest jakiś strasznie ważna. Głownie liczy sie znajomość git, wzorców projektowych, praca w zespole, znajomość znanych (i rokujących) technologii. Grunt to sie określić co chcesz developowac: aplikacje webowe, natywne? Jakaś sztuczna inteligencja, algorytmika? A moze gamedev? A jeśli pójdziesz w stronę weba to frontend czy backend?
@JablkowyAndroid: Wiesz, wydaje mi się, że tak o pracę mógłbym starać się za tydzień / dwa jeśli język nie jest ważny. Ale to już inna rzecz. -Aplikacje webowe -Gamedev po godzinach -Backend
Praca w zespole już jest, gita nauczę się na dniach, wzorce projektowe z czasem :)
@DobryProgramista: Wybierz php lub jave ee. Język teraz jest mało istotny. Postaraj sie szybko zakumac podstawy i złap sie do jakiegoś projektu choćby nawet w ramach praktyk. Zawsze z czasem możesz sie przebranżowić. Sam w zaciszu domowym będziesz sie powoli rozwijać. IMO jak będziesz czuł sie luźno w programowaniu obiektowym i cos liznął z API i bazami danych to możesz śmiało startować do firm.
@JablkowyAndroid: W pierwszym wpisie pisałem, iż nie chcę PHP. Męczyłem się z nim od gimnazjum i do dziś nie zrobię jeszcze nic konkretniejszego. C# wypada dla mnie lepiej. A niby czemu PHP?
@goolek: Mam pobrane dwie książki do C#, jedną do GIT'a, i kurs w necie jak czegoś nie ogarniam.
@DobryProgramista: powiedziałeś ze interesuje cie webdevelopment i backend. Zdecydowana większość firm na serwerach ma postawionego linuxa. C# jest w ramach platformy .net. Skoro nie możesz nauczyć sie php to moze programowanie nie jest dla ciebie? Php wbrew pozorom równiez jest szeroko stosowany w komercyjnych zastosowaniach, m.in. Allegro blablacar interia czy shopper
@JablkowyAndroid: to dlaczego generalnie wszyscy psioczą na php i odradzają się go uczyć? @RufuSx: i ot tak bez dobrej znajomości języka programowania, nie umiejąc napisać wspomnianego tutaj przykładowo programu do obliczania miejsc zerowych funkcji kwadratowej, bez pokazania co umiesz, z samą ogólną wiedzą o temacie cię przyjeli i wszystkiego nauczyli?
@lazer: bo są głupi. Kiedyś psioczono na javascript a dzis to jeden z najszerzej wykorzystywanych języków w biznesie. W php dość dużo siedzę i zarobki są bardzo dobre. Mowie oczywiście o polskich warunkach. Poważne oferty to dla mnie takie które maja 5 cyfr na fakturze.
@JablkowyAndroid: no to ja już nie rozumiem. zadasz na mirko pytanie czy warto się uczyć php to od razu tabun ludzi ci mówi że to w ogóle nawet nie jest język programowania i że beka z php i w ogóle odpuść sobie
@lazer: bo nauczyć sie pisać strony w php jest dość łatwe. W Javie czy c# potrzeba większego czasu by z czymś zacząć. No i istnieje nadal troche agencji które płaca skrypciarzom php kiepskie pieniądze. To psuło rynek. Tylko ze te czasy sie powoli kończą bo firmy sie prześcigają o programistów płacąc coraz wiecej.
Osobiście w ciagu roku dostałem kilkanaście ofert w php w kraju gdzie stawki przekraczały na rękę 7k -
Zgadzam się w dużej mierzę z @RufuSx. Dodam od siebie, że angielski w mowie wcale nie jest potrzebny jeśli pracodawca od ciebie tego nie wymaga. Sam dukam, a z czytaniem dokumentacji nie mam problemu, bo to jest najważniejsze. Z resztą się zgadzam.
Poza tym zapoznaj się z tematyką SCRUM. Ważne są technologie, algorytmy mniej. Lepiej na początku zająć się jedną tematyką, a nie wszystkim na raz. Np. wybierz sobie
@DobryProgramista: PS. A i co do książek powiem, że nastawienie typu "przeczytam książkę to mnie czegoś nauczy" jest w programowaniu złe. Książki mają być uzupełnieniem. I wcale książek nie potępiam, bo wiele jest świetnych, ale korzystanie z nich powinno bardziej bazować na encyklopedii. Np. mam książki o wzorcach projektowych. Otwieram, rzucam okiem na UML wzorca i mniej więcej wiem o co chodzi, a jak nie wiem to sobie tworzę ten wzorzec
nie no jak czytam wykop, to wychodzi ze zarabia sie tutaj wiecej niz na zachodzie, gdzie nie mamy zadnego duzego korpo, a jestesmy tania sila robocza dla nich
Ja próbowałem dawniej uczyć się PHP, C++, coś tam w JAVA a kończyło się na wyświetleniu hello world, aż wybrałem właśnie C#. I jak jest teraz? Z chęcią przysiadam do nauki i się uczę, wchodzi do głowy jak nic innego. Zwłaszcza jak sięgam myślami, że za kilka lat będę mógł sobie pracować zdalnie i mieć #!$%@?, bo mi będzie wolno. Mimo, że to dopiero trzeci dzień, czuję się świetnie. Motywacji do nauki mam tyle, że wychodząc na dwór wypada mi z kieszeni. Polecam ten stan, bo jak jednak się nie znajdzie odpowiedniego języka, to nawet uczyć się nie chce.
Dziś nauczyłem się (można powiedzieć, że przypomniałem):
-Tablice i wszystko z nimi związane
-Pętla foreach
Dodatkowo zrobiłem pierwszą aplikację w okienku windowsowym. Zwracała obecny czas. Pic rel. Może to tylko jedna linia kodu, co w sumie śmieszne, ale od zawsze chciałem zrobić coś w oknie. To był ten dzień. Małymi kroczkami do celu. \
I zdobyłem nową książkę - Programowanie c# wydanie VI.
Dzień 3/500
Za ten wstęp otaguję #naukaprogramowania, może ktoś się zmotywuje.
______________________________________________________________________________________________
Zapraszam do obserwowania mojego tagu - #500dayschallenge <- 500 dni nauki minimum 2h dziennie programowania, aż do pierwszej pracy.
Wiesz, wydaje mi się, że tak o pracę mógłbym starać się za tydzień / dwa jeśli język nie jest ważny. Ale to już inna rzecz.
-Aplikacje webowe
-Gamedev po godzinach
-Backend
Praca w zespole już jest, gita nauczę się na dniach, wzorce projektowe z czasem :)
@goolek: Mam pobrane dwie książki do C#, jedną do GIT'a, i kurs w necie jak czegoś nie ogarniam.
@RufuSx: i ot tak bez dobrej znajomości języka programowania, nie umiejąc napisać wspomnianego tutaj przykładowo programu do obliczania miejsc zerowych funkcji kwadratowej, bez pokazania co umiesz, z samą ogólną wiedzą o temacie cię przyjeli i wszystkiego nauczyli?
Osobiście w ciagu roku dostałem kilkanaście ofert w php w kraju gdzie stawki przekraczały na rękę 7k -
Zgadzam się w dużej mierzę z @RufuSx. Dodam od siebie, że angielski w mowie wcale nie jest potrzebny jeśli pracodawca od ciebie tego nie wymaga. Sam dukam, a z czytaniem dokumentacji nie mam problemu, bo to jest najważniejsze. Z resztą się zgadzam.
Poza tym zapoznaj się z tematyką SCRUM. Ważne są technologie, algorytmy mniej. Lepiej na początku zająć się jedną tematyką, a nie wszystkim na raz. Np. wybierz sobie