Wpis z mikrobloga

@xhubert:

ale wiesz, że jak bada się wegan i miesożerców to ci pierwsi zawsze mają lepsze wyniki, a mięsożercy mają niedobory wszystkiego co możliwe?

Kwestia dbałości o dietę, więcej osób je mięso więc nic dziwnego, że będzie autmoatycznie znaczna ilościowo grupa osób mających niedobory mikro- i
  • Odpowiedz
ale co mnie mają obchodzić uczucia zwierząt? Dlaczego miałoby mnie to wiązać moralnie?

@Kampala: no cóż, to jest też kwestia empatii i wrażliwości. Szkoda, że posiadasz je w tak niewielkim stopniu.
  • Odpowiedz
Kwestia dbałości o dietę, więcej osób je mięso więc nic dziwnego, że będzie autmoatycznie znaczna ilościowo grupa osób mających niedobory mikro- i makroelementów.

@kompek: co za różnica skoro bada się 10 000 wegan i 10 000 mięsożerców? Weganie bardziej dbają o zdrowie? Nieee, weganom nikt nie wmówił, że schabowy załatwi cały bilans.

Rozumiem na opakowani każdego suplementu jest napisane p---------e wielkimi literami " TYLKO DLA OSÓB SPOŻYWAJĄCYCH
  • Odpowiedz
@pawlak: Zasadniczo mówisz coś z czym nie da się kłócić, czyli że wszystko wynika z praw przyrody. Dokładniej z praw fizyki, dla niektórych idealistów z praw matematyki. Tylko co z tego?
Wiem że człowiek jest zwierzęciem... Można się domyśleć, że skoro piszę oddzielnie o człowieku i zwierzętach, to postuluję jakieś cechy (o których pisałem wcześniej) jakich inne od człowieka zwierzęta nie posiadają.
  • Odpowiedz
@xhubert:

Nieee, weganom nikt nie wmówił, że schabowy załatwi cały bilans.

A w którym miejscu to powiedziałem? Gdyby każda osoba spożywająca mięso spędzała tyle czasu nad ułożeniem pokarmów co wy, to też by nie miała żadnych niedoborów, i to bez sztucznej
  • Odpowiedz
@kompek:

A w którym miejscu to powiedziałem? Gdyby każda osoba spożywająca mięso spędzała tyle czasu nad ułożeniem pokarmów co wy, to też by nie miała żadnych niedoborów, i to bez sztucznej suplementacji.

Jakim układaniu? Co chcesz układać? Białko pełnowartościowe? Robisz sobie kolety z soi, soczewicy, ciecierzycy czy innego strączka i masz to samo co w mięsie + plus żelazo, magnez, fosfor i brak tłuszczy i cholesterolu. Same plusy przy zamianie jednego
  • Odpowiedz
@xhubert:

Jakim układaniu? Co chcesz układać?

No nie wiem... np. odpowiedni jadłospis? Jak ktoś się ograniczy do schabowego z ziemniakami to oczywiste, że będzie to niezdrowe. Wystarczy odpowiednio urozmaicić pokarm i problem znika.

Hmm nie wiem do czego dążysz. Potrzebują, ale chyba oczywiste, że takie reklamy są skierowane głównie dla mięsożerców?

Dążę do tego, że wyciągnąłeś argument Z D--Y. Magnez reklamuje się dla osób pijących kawę, komplety witamin dla osób
  • Odpowiedz
@kompek: No ale co się oszukiwać. Rynek suplementów jest ogromny i nie korzystają z nich jedynie ludzie chorzy na osteoporozę:

Według magazyny Forbes, zainteresowanie suplementami diety jest widoczne od 2-3 lat. Rynek suplementów diety rozwija się bardzo dynamicznie. Jest to wzrost rzędu 20-30% rok do roku. W ubiegłym roku cały rynek suplementów diety osiągnął wg PMR (hwww.research-pmr.com/) szacunkową wartość ok. 2,5 mld zł.

Widziałeś jakieś reklamy
  • Odpowiedz
@xhubert: Sugerujesz, że tylko ja srawiam granicę, ale każdy musi takową granicę moralną gdzieś postawić.
Chyba nie muszę wyjaśniać dlaczego hitlerowcy nie mieli racji? W sumie nie zamierzam, nie czuję się zobowiązany. Mam tylko nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że "uczucia" ich ofiar nie mają większego znaczenia w klasyfikacji czynu. Czasem zadawanie cierpienia jest złe, czasem neutralne, a czasem dobre.
Jednak z pewnością żadnego dobra nigdy nie stworzą dogmatycy, a
  • Odpowiedz
@xhubert: Ok, rynek suplementów jest duży, super. A teraz zapytam wielkimi literami, bo widzę, że wciąż nie rozumiesz o co mi chodzi: SKĄD WNIOSEK, ŻE SUPLEMENTY SĄ KIEROWANE DO OSÓB SPOŻYWAJĄCYCH MIĘSO, DLATEGO ŻE JEDZĄ MIĘSO?

Czyli nie ma różnicy między weganizmem, a dietą zawierającą mięso, bo i tu i tu trzeba układać jadłospis?

Pod tym względem nie ma różnicy, zdrowa, zbilansowana dieta wymaga układania jadłospisu z głową. Owszem, możesz
  • Odpowiedz
Chyba nie muszę wyjaśniać dlaczego hitlerowcy nie mieli racji?

@Kampala: mięsożercy też nie mają. Produkcja mięsa jest nieopłacalna i destrukcyjna dla środowiska, ogól lepiej by wyszedł na diecie roślinnej.

Nie ma różnicy między Tobą, a nazistami. Ty twierdzisz, że możesz znęcać się nad zwierzętami, naziści twierdzili, że mogą znęcać się nad podludzmi (nie aryjczykami). Różnicy żadnej. Te same bzdety argumentowane wyższością jednego gatunku na drugim.
  • Odpowiedz
SKĄD WNIOSEK, ŻE SUPLEMENTY SĄ KIEROWANE DO OSÓB SPOŻYWAJĄCYCH MIĘSO, DLATEGO ŻE JEDZĄ MIĘSO?

@kompek: bo weganie to skrajna niezauważalna mniejszość, która zazwyczaj nie ma problemu z niedoborami i nie są opłacalną grupą odbiorców?
  • Odpowiedz
@xhubert:

skrajna niezauważalna mniejszość, która zazwyczaj nie ma problemu z niedoborami i nie są opłacalną grupą odbiorców

Po pierwsze słowo klucz - zazwyczaj. Po drugie - ja nie mówię o osobnych suplementach reklamowanych jako przeznaczonych dla wegan tylko o tym, że suplementy są przeznaczone dla LUDZI, niezależnie od diety.
  • Odpowiedz
Po trzecie jeśli odnosimy się do naturalności to nienaturalne jest przetrzymywanie psa w klatce, łancuchu czy w domu co robi większość tutejszych imbecyli

@xhubert: tak k---a, bo pies to dzikie zwierzę i musi żyć w lesie, w jego naturalnym środowisku z wilkami. Usuń konto.
  • Odpowiedz