Wpis z mikrobloga

#webmastering #linux

Tl;dr zepsulem serwer archiwizujac tar'em albo bzip2

Pytanie do mirkow obslugujacych serwery. Czy archiwizowanie plikow na zywym serwerze (hosting home.pl) moze zepsuc lub w jakis sposob zniszczyc pliki? Ewentualnie czy tworza sie, nazwe to bardzo laicko "turbulencje", ktore moga zaklocic integralnosc plikow lub inny problem tego typu ?

O co chodzi; pakowalem wczoraj folder public_html przez putty. Z jakiegos powodu tar, ktorym pakowalem przerywal w pewnym momencie operacje. Probowalem go spakowac 3 razy, dwa z nich plik archiwum mial taki sam rozmiar ale za trzecim o ok 200mb mniej. Gdy porownalem strukture drzewka oryginalnego folderu do drzewka z archwium, duzo plikow w archiwum brakowalo. Wtedy proboealem uzyc dwa razy. Za pierwszym zaczelo sie pakowac ale rownies nie dokonczylo ze wzgledu na blad a za drugim nie poszlo w ogole.

Strona, ktora pakowalem przestala dzialac ale nie w tym rzecz bo backup jest.
  • 7
@bauaganov: Pamiętaj, że tworzenie takich backupów FTP przez skrypt lub SSH wymaga wykorzystania przydzielonej mocy. Niewykluczone, że liczba danych jest za duża i skrypt pakowania nie realizuje się do końca. Tutaj masz porównanie parametrów bezpieczeństwa serwerów - https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/parametry-bezpieczenstwa-serwerow-home-pl/

Może warto rozdzielić paczkowanie na 2 procesy? Czy próbowałeś objac backupem mniejsza liczbę folderów z /public_html i sprawdzić spójność danych?
@home-pl: @fervi: dzieki wielkie za szybka odpowiedz!!

Archiwum w momencie zatrzymania wazylo okolo 1.1gb. Z tego co czytalem na stronach pomocy home.pl, problem problemu realizacji, o kotrym mowisz drogi @home-pl: zaczyna dziac sie przy 2gb. A co do rozdzielania paczkowania to jest bardzo dobra uwaga. Caly folder wazy ok 8gb, myspe, ze dla bezpieczenstwa moglbym sprobowac to rozdzielic na paczki po 500mb..

@fervi: wiesz co, ten bzip2 mi
@carlo497: Parametry bezpieczeństwa działaja przez 24/7/365 więc nawet gdyby uruchomił skrypt o 3 w nocy (notabene - o tej porze nasz system robi i tak backup:)) to nic by to nie dało. W grę wchodzi raczej optymalizacja procesu, niż jego przesunięcie w czasie.
@home-pl: Powiem wam, że jakiś czas temu miałem tego dość i z tego powodu zmieniłem Was na innego dostawcę usług hostingowych. I wiecie co? Nie dość, że taki 'backup 'robi się szybciej to jeszcze nikt mi nie robi problemów chyba, że odpalam takie rzeczy w godzinach szczytu.