Aktywne Wpisy
apaczacz +214
Patrzcie gnoje jakiego Thermomixa mam.
o, a jaki kabel solidny
hmmm, do czego by tu go użyć...
#wykopplus30club #thermomix #gotowanie
o, a jaki kabel solidny
hmmm, do czego by tu go użyć...
#wykopplus30club #thermomix #gotowanie
Clermont +23
Czy jestem normalny? xD Wyjeżdżam pozwiedzać Londyn przez kilka dni i na 2,5 miesiąca przed wyjazdem mam prawie gotowy rozkład godzinowy, zaplanowane trasy i czasy przejścia między atrakcjami. W innym miejscu mam spisane planowane wydatki (np. jaką książkę/pamiątkę w którym miejscu kupić).
#podrozujzwykopem #podroze #londyn
#podrozujzwykopem #podroze #londyn
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Tytuł: Nieznośna lekkość bytu
Autor: Milan Kundera
Gatunek: klasyka
★★★★★★★★☆☆
Moja przemiła niespodzianka stycznia. Błyskotliwa, inspirująca, świetna. A wątki historyczne (komunizm, praska wiosna) wplecione w refleksyjny rytm tej powieści pozwalają odnieść wrażenie, że dotykamy samej istoty czeskiej duszy, że zaczynamy rozumieć Czechów spojrzenie na świat i historię. Polecam.
Tytuł: Laser-Sharp Focus. A No-Fluff Guide to Improved Concentration, Maximised Productivity and Fast-Track to Success
Autor: Joanna Jast
Gatunek: rozwój osobisty
★★★★★★☆☆☆☆
Ach, te bombastyczne i wiele obiecujące tytuły amerykańskich poradników ;) Ta książka to de facto podsumowanie podstawowej wiedzy nt. priorytetyzacji, prokrastynacji, zarządzania czasem, technik koncentracji. Nic niby odkrywczego, ale jest tu jakiś efekt synergii, trzeba przyznać. Interesujący wydał mi się wątek dot. zarządzania energią zamiast zarządzania czasem. W moim przypadku trafił w sedno. Coś z lektury wyniosłem, więc osobiście jestem kontent.
Tytuł: The Click Moment: Seizing Opportunity in an Unpredictable World
Autor: Frans Johansson
Gatunek: inspiracje
★★★★★☆☆☆☆☆
Jeśli się nad tym głębiej zastanowić - same truizmy. Być może jednak czasem zapominamy o roli przypadku i zbiegów okoliczności w życiu naszym i dziejach świata, więc ta książka może posłużyć za względnie interesujące przypomnienie ich wagi. W moim odczuciu zabrakło trochę malowniczych i efektownych przykładów tezy, bo samo mielenie głównej tezy nie wystarcza na te paręset stron.
Tytuł: Speed Reading: 33 Tips to Improve Your Reading Speed and Start Reading Efficiently
Autor: Lisa Clark
Gatunek: rozwój osobisty
★★★★☆☆☆☆☆☆
Takie sobie podsumowanie. Jeśli nie znasz technik i pojęć, o których tu mowa - obawiam się, że ta książka może nie wystarczyć. Bardzo mało też praktycznych, technicznych rad, co dodatkowo utrudnia wprowadzanie zaleceń w życie.
#ksiazki #bookmeter
Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania. Dzięki niemu unika się błędów w działaniach. Pobierany jest zawsze ostatni wynik.