Wpis z mikrobloga

Super Racuchy Bulwo: pyszne danie na ciepło w kwadrans!

Jeden twaróg tłusty (ok. 250 g)
Dwa jajka
Cztery łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Rodzynki, banany lub inne owoce (raczej suszone)

1. W misce mieszamy razem twaróg, dwa żółtka, mąkę i cukier, dosypujemy owoce.
2. Ubijamy pianę z białek.
3. Stopniowo dodajemy pianę do zawartości miski i ostrożnie, cierpliwie mieszamy.
4. Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy trochę tłuszczu (masła/oleju kokosowego). Smażymy małe (1 placuszek = 1 łyżka stołowa masy), cienkie racuchy na bardzo niewielkim ogniu i uważamy, aby ich nie przypalić. Kilka minut z każdej strony wystarczy.
5. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z konfiturą/syropem. Wciągamy szybciej niż rogale.

#gotujzwykopem #przepisy #kuchnia

Źródło zdjęcia: annaniemczynow.pl
AdamZz - Super Racuchy Bulwo: pyszne danie na ciepło w kwadrans!

Jeden twaróg tłus...

źródło: comment_E1PorE4Dx0kFWtkRC1zpan8ZPaW70g0r.jpg

Pobierz
  • 11
@AdamZz: Więc tak. Na początku ciasto wyszło strasznie kleiste, więc racuchy wyszły takie sobie od względem wyglądu (góra), później dodalam trochę wody (dół) . W smaku prawie w ogóle bez zmian. Były lekko mniej słodkie, ale to raczej na plus. Ale za to wygląd. <3

Dziękuję za przepis i inspirację. :-)