Wpis z mikrobloga

Hej!!! Mam prośbę, wielką prośbę... Tak się nieszczęśliwie złożyło, że miałem poważny wypadek samochodowy w zeszłym tygodniu wracając z Krakowa z meczu Polaków w piłkę ręczną. Wziąłem na mecz moich dwóch wujków, którzy pierwszy raz mieli okazję zobaczyć tak dużą imprezę na żywo. W drodze powrotnej, przez mój błąd, zderzyliśmy się z busem jadącym z naprzeciwka. Niestety jeden z wujków wylądował w szpitalu w stanie ciężkim i potrzebuje dużo krwi... Jeżeli ktoś chciałby pomóc lub nosił się czasem z zamiarem oddania w najbliższym czasie to dajcie znać. Wiem, że można oddać dowolną grupę krwi, w dowolnym punkcie w małopolsce, wystarczy podać hasło "na ratunek" i dane mojego wujka. Szczegóły podam w pw. Za każdy odruch serca i gest dobrej woli...

#krwiodawstwo #wypadek #pomocy #krakow #999
  • 56
  • Odpowiedz
– To nieporozumienie – wyjaśnia Małgorzata Szafran z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku. – Rzeczywiście nie wydajemy już zaświadczeń. To nie znaczy jednak, że nie można już oddawać krwi na rzecz konkretnych pacjentów. Trzeba jednak pamiętać, że kiedy dawca oddaje krew na rzecz konkretnego człowieka, to i tak służy ona wszystkim pacjentom.

@beep: to znaczy tylko tyle, że tak naprawdę bez znaczenia jest co podasz, krew dostanie i
  • Odpowiedz
@UlfNitjsefni: Tak ale tak jak ktoś wyżej wspomniał to jest zagrywka. Oddaje na brata, na wuja, na kogoś, w ten sposób dużo więcej tej krwi jest oddawane bo w innym przypadku Ci ludzie nierzadko olaliby oddawanie krwi. A tak, rodzinie czy znajomemu nie pomóc skoro to nic nie kosztuje i jeszcze czekoladę dostanę? Jak dla mnie, skuteczny i dobry sposób bo krwi nigdy za dużo. ;)
  • Odpowiedz
Dzięki Wam wielkie za pomoc!!! Niesamowite. Moja mama oddawała dzisiaj (pracuje w służbie zdrowia) i normalnie kazali jej podać dane wujka i ewentualnie szpital, w którym leży. Pewnie nie każda dotrze, ale na pewno się nie zmarnuje! Jak ktoś jeszcze nosi się z zamiarem to na PW prześle wszystkie dane. JESZCZE RAZ STOKROTNE DZIĘKI - za oddanie i każde miłe słowo.
  • Odpowiedz
@michalnodi: Nie mogę wysłać PW, ale w czwartek planuję skoczyć do PK i upuścić trochę krwi;p Możesz podesłać do mnie informacje jakie powinienem podać przy oddaniu? (Mam nadzieję, że wezmą. Kilka lat przerwy w oddawaniu miałem)
  • Odpowiedz
potwierdzam na hasło: "na ratunek" pani przy rejestracji poprosiła mnie o dane osoby dla której oddaję krew oraz szpital w którym przebywa.
  • Odpowiedz
@michalnodi: 3 lata się opierdzielałem i przez ciebie musiałem w końcu założyć konto... No nic w tłusty czwartek się idę odtłuścić z krwi do Żeromskiego.

Podaj dane na pw bo nie mogę ci wysłać wiadomości.

PS. Tak, wiem. Usunę konto.
  • Odpowiedz