Wpis z mikrobloga

@sylwke3100: hmm... to nie wiem czy powerbank nie jest lepszą opcją. Nie wiem dokladnie jak to działa ale taki gieps powinien mieć znowu slot na kartę pamięci żeby pobierać fixa z sieci, jeżeli nie ma to albo będzie wybitnie niedokładny( mniej prawdopodobna opcja) albo będzie ciągnął fixa po blutaczu(bardziej prawdopodobne) ale wtedy baterie też będzie nieźle ciągło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sylwke3100: Nie rozumiesz, sygnał GPS ma dokładność do 5 metrów, do tego musi pobrać fixa, czyli poprawki co pozwala zmniejszyć tą odległość w skrajnie dobrych odbiornikach i przy skrajnie długich pomiarach w miejscu do kilku milimetrów.
Taki dynamiczny pomiar z fixem ma dokładność +- 1 m, stąd pytam skąd on pobierze fixa (do tego potrzebuje połączenia z internetem/siecią GPRS).
Nawet do profesjonalnych "grzybów" geodezyjnych wkłada się karty sim, bo bez tego
@sylwke3100: W życiu nie uwierzę, że ten błąd był mały ;) Teraz przy pomniałem sobie, ze telefony przecież korzystają tylko z jednej częstotliwości i gps ma dokładność do 30 m, więc nawet ten fix cudów nie zdziała.
Taki odbiornik ma dokładnośc 5-10m więc już to jest lepsze niż telefon a z tego co widzę, bo aż sprawdziłem, większość tych gps ma w sobie kartę sim i od razu łączą się z
@Zord0n: Jakie większość, co ty za głupoty gadasz.. Fix nie jest potrzebny do łapania sygnału a jedynie przyspiesza jego wykrycie. Poza tym nie wiem jak sobie wyobrażasz że producent np z USA będzie montował karty i sprzedawał na rynek światowy od tak nie zważając np na roaming, stawki internetu czy brak sieci na danym obszarze itd.

Poczytaj lepiej zanim się wypowiesz w temacie bo bredzisz.
Fix nie jest potrzebny do łapania sygnału a jedynie przyspiesza jego wykrycie

@sylwke3100: NIE NIE NIE.
Fix zwiększa dokładność, sygnał bez fixa jest tak dokładny jakbyś sobie narysował na mapie drogę i ją zmierzył linijką...

A co do kart to mówiłem o allegro ale większość z tych co oglądałem była po 600 zł i tak były z kartami, pewnie włożonymi przez polskich sprzedawców.
Fix zwiększa dokładność, sygnał bez fixa jest tak dokładny jakbyś sobie narysował na mapie drogę i ją zmierzył linijką...

@Zord0n: Czyli głupoty gadasz.

A co do kart to mówiłem o allegro ale większość z tych co oglądałem była po 600 zł i tak były z kartami, pewnie włożonymi przez polskich sprzedawców

Pokaż mi je?
Czyli głupoty gadasz.

@sylwke3100: Bo?
Możesz mi więc powiedzieć czym charakteryzują się te pomiary, na jakich częstotliwościach działają i z jakiej techniki pomiarów korzystają?
Przecież to nawet nie jest porządne ON THE FLY bo nie mają statyczne inicjalizacji, więc o czym ty do mnie mówisz? Jaka tam może być dokładność? Masz ty pojecie o czym rozmawiasz?