Wpis z mikrobloga

@ChestNoot: Postawiłem kiedyś nawet jeden system w NodeJS, działa do dzisiaj : D Jedyny błąd to było zabieranie się za MongoDB bez wcześniejszego ogarnęcia, ale działa już rok i ludzie nie mają z nim większych problemów.

Mimo wszystko najprzyjemniej pracowało mi się z Django, z RoRem pracowałem chwilę, ale jakoś mi nie przypadł do gustu.
@ChestNoot: jeśli nie przeszkadza Ci js to bierz się za coś z nim, na fullstack i tak będziesz musiał używać jakichś tam jsowych cudów (ostatnio popularny jest react ale poczekaj pół roku i pewnie się to zmieni), w sumie spróbuj najpierw czegoś jsowego bo jak zobaczysz języki które nie są tak tragicznie napisane to będzie problem z pisaniem czegoś w jsie.
@ChestNoot: no to jeśli fullstack to Angular to trochę za mało (przynajmniej jeśli chcesz te 15k), ewentualnie trochę dłużej poszukasz pracy, chociaż i tak nie uciekniesz przed innymi frameworko-whatever w jsie. Co do pozostałych to mi akurat bardziej podpasował Ruby niż Python, ale to już kwestia preferencji, oba są sto poziomów wyżej niż js ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czasami widuję Rorowców tworzących aplikację, ale główna moda na Ruby już minęła

@zwierzak2003: też nie do końca, nie ma już takiego hype ale pracy jest dużo, zwłaszcza tej dobrze płatnej, tyle że teraz to jest zwykłe RoR + coś tam jsowego.
@xetrov: ja już pracuje, tyle że w .NET backendzie i nie za 15k (jeszcze ( ͡° ͜ʖ ͡°)) - teraz szukam weekendowej odskoczni i zachciało mi się walczyć z JS

@zwierzak2003: ta opcja chyba jednak wygra, patrząc przyszłościowo Python to najlepszy wybór
@ChestNoot: ja bym polecał JS ze względu na jego przenośność i popularność. Dziś w JS napiszesz:

* backend strony www
* frontend strony www
* aplikację mobilną na iOS, Android, WP itp.
* aplikację okienkową pod Linuxa, Windowsa, Maca
* plugin do przeglądarki
* grę 2d/3d
* soft do mikrourządzeń
itp.

A sam język, trudno go ocenić bo z jednej strony to najbardziej powalony język na świecie, z drugiej strony oferuje
- programujący w PHP czują się teraz zatrzymani w rozwoju i jedyną szansę widzą w zmianie języka,

@zwierzak2003: Dobrze rozumiem, że gdyby wybrali pythona to nie czuliby się zatrzymani i nie chcieli zmieniać języka? Możesz napisać dlaczego, bo mnie to ciekawi.