Wpis z mikrobloga

#studbaza #problemypierwszegoswiata #musialemsiewyzalic

Ja to jestem chyba #!$%@? głupi. Serio, jestem debilem. Czy tylko ja mam problemy z definicjami prostych rzeczy/czynności?

Uczę się teraz do egzaminu z baz danych. Posiadam egzaminy z poprzednich lat, więc próbuję je sobie rozwiązać - a kij, może się jakieś elementy powtórzą. I tutaj powątpiewam w swoje możliwości intelektualne. Przykład pytania:

Z czego składa się schemat bazy danych?

Myślę, #!$%@?, proste #!$%@?. Próbuję w myślach ułożyć odpowiedź... i na próbach się kończy. W głowie mam całą strukturę przykładowego schematu, bo przecież projektowaliśmy ich na zajęciach co najmniej kilka - ale nie potrafię tego widma wyobraźni przenieść na papier. #!$%@?, no po prostu nie mogę ubrać tego w słowa.

Odpowiedź powinna być mniej więcej taka:

Schemat bazy danych składa się ze schematów relacji i więzów integralności. Każdy

schemat relacji ma atrybuty. Atrybuty posiadają znaczenia związane z rzeczywistością, której

strukturę informacji odzwierciedlono w schemacie.

W życiu bym tak pięknej definicji nie wyłuskał z głębin mojego umysłu. Co gorsze, patrząc na odpowiedź jest ona banalna. Nic tylko wykuć. Ale kucie czegoś na pamięć jest dla mnie katorgą. Wchodzi i zaraz wylatuje :<

Nie cierpię tego. Naprawdę próbuję się uczyć, ba próbuję się NAuczyć, ale co z tego jak za chwilę wszystko, dosłownie, wyparuje z mojego mózgu. Chciałbym się urodzić z lepszą pamięcią, no ale matka natura #!$%@?.
  • 8
@theVeryfikatro: Nie z tym co mam. Na egzaminie z Matematyki Dyskretnej #!$%@?ł mnie jednym zadaniem. Mianowicie należało policzyć jakieś tam prawdopodobieństwo przy użyciu dwumianu newtona. Prosta sprawa. Z racji braku czasu podstawiłem dane pod wzór i tak zostawiłem. Dostałem za to zadanie 1/4 pkt. Zapytałem dlaczego aż tyle mi uciął skoro podstawienie jest dobre i przeliczenie tego da dobry wynik.

Bo ja nie wiem czy Pan potrafi obliczyć dwumian newtona.

Ręce