Wpis z mikrobloga

@DywanTv: Moim zdaniem tak. Jak pójdziesz do liceum to zobaczysz, że zaczniesz inaczej postrzegać świat. Sam pamiętam, że nie mogłem się nadziwić tym, że na przerwach w liceum było tak spokojnie, nikt nie biegał, krzyczał itd. W porównaniu z gimnazjum to był dla mnie szok. Po prostu ludziom przestają wtedy pewne rzeczy imponować a zaczynają inne.
@Primusek: Zdajesz sobie sprawę, że ludzie są różni. W liceum znajdą się gimbusy i odwrotnie. Pamiętaj, że w gimnazjum są dzieci 13-16 lat, w szkołach średnich 16-20. Te warstwy się przenikają, płynnie :)
@ashardin: Ty mówisz, że to dno i gniot, a mam znajomą, która mówi, że to dobra książka. Wprawdzie jest w moim wieku, co nie świadczy dobrze o literackim guście, ale warto się samemu sparzyć, nie sądzisz?
A Trylogię Sapkowskiego już kiedyś próbowałem, ale mi nie podeszła specjalnie. Byłem dużo młodszy, może to dlatego, a na dodatek historia to nie mój konik, co też pewnie miało jakiś tak wpływ na odbiór tych
@DywanTv: nie sadze, ze warto czas marnować. Jak nie trylogia to moze saga. A jak chcesz cos na lekkie klimaty to sięgnij po Piekare, ćwieka. Koleżance sie podobało bo to taki gniot dla nastolatek - serio. Mozesz tez zrobic cos dla starszego kolegi z wykopu i spróbować Terrego Pratchetta.
@ashardin: Czytałem Alicję Piekary i bardzo mi się podobała, nie wiem nawet dlaczego, nie było w niej nic szczególnego. I właśnie to mi się najbardziej spodobało. Ćwieka czytałem Ciemność płonie i też wspominam ją mile. "Ja, Inkwizytor" (chyba tak) mi nie podszedł specjalnie. Co poleciłbyś Pratchetta na początek?
@Primusek: Wątpię, że po nią sięgnę, jeśli nie wjechałbyś mi na ambicje, w stylu "ale piętnastolatek na pewno nic z niej nie zrozumie, jesteś taki jak wszyscy, nie czytasz książek, a jak już, to tylko słabe". Ale postaram sobie gdzieś zapisać.
@Primusek: Wydaje mi się, że rozumiem punkt widzenia osób, które uznają to za zagrożenie. Rozumiem też drugą stronę barykady. Można tak? Rozumieć obie strony? Ale tylko mi się wydaje, więc nie jestem pewny, jak stwierdzenie "wydaje mi się" sugeruje ( ͡° ͜ʖ ͡°)