Wpis z mikrobloga

Jest sobie Steam #earlyaccess.
Steam Early Access ssie, bo byle g---o może tam trafić, a jak twórca potem zignoruje temat, to jest kicha i potrzeba kastracji i linczu medialnego by sprawa się ruszyła. To jest be.
Natomiast to, co zrobił #gog, to jest coś zajebistego. Ich Games in Development to jest tym, czym Steam Early Access powinno być. Ale nie będzie, bo Valve najwyraźniej ma wyłożone na to co trafia u nich do sprzedaży.

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zavis: A ja uważam, że jak widzę potencjał i nie dygam się zaryzykować kasy - to płacę - zrobi tak x ludzi zatrudnią y więcej ludzi i gierka będzie szybciej dostępna - profit.
Kupiłem z Early Access na steamie
DayZ
Prison Architect i nie żałuję.
  • Odpowiedz
@Zavis: Zależy, są takie które warto. Kupiłem prison architect za coś ponad 2 euro i parę miesięcy później gra miała swoją premierę (gra była ciągle wspierana, ciągłe patche, nowy content) i teraz cena jest jak za premierówkę.
  • Odpowiedz
@Feuforce: wiadomo że są takie które warto, też kupiłem Prison Architect jak był w Early Access, tak samo Don't Starve, ale skąd można mieć pewność że gra nie skończy jak takie Banished chociażby? Hype był na niego jakby to miała być gra tysiąclecia, a wyszło monotonne, powtarzalne kupsko na 4-5h gry, które ratują chyba tylko mody tworzone przez fanów, bo dzięki sztucznie nakręconemu hype'owi hajs się zgadzał na tyle że
  • Odpowiedz
@wysuszony: Jasne, że tak. Dlatego zawsze się hamuję jak mogę. Pamiętam jak się podhype'owałem Stranded Deep, ale było jeszcze mało contentu i cena była średnia to nie kupiłem. Ostatnio sprawdzałem na subreddicie SD i okazuje się, że lecą w kulki ostro i bieda jest z aktualizacjami. Zaryzykować to ja mogę właśnie te 2-5 euro, więcej sensu zbytnio nie ma wg. mnie.
  • Odpowiedz
@Zavis: zależy co kupujesz. Tak samo jak sprawdzasz recenzje przed kupieniem gry, tak samo możesz sprawdzić grę w Early Access przed kupieniem. Powiedział dumny nabywca Grim Dawn i Kenshi :)
  • Odpowiedz
@ja-jasiek: Przy Early Access trzeba trochę myśleć. Jak widać, że dev jest zaangażowany i ma jasno zarysowane plany, to warto wesprzeć, np. The Long Dark, Prison Architect (niedawno wyszło 1.0), KSP (też niedawno wyszło z Early Access) itd. Theme Parkitect kupiłem jeszcze zanim weszło do Early Access, z Citybound zrobię pewnie podobnie.
  • Odpowiedz
@kocham_jeze: W fazie początkowej gry bardzo dużo i szybko dodawali, ale aktualny silnik im zaczął sprawiać problemy i czekają teraz aż devy przepiszą wszystko na nowy silnik przed dodawaniem nowego contentu.
  • Odpowiedz
@ja-jasiek:

Primo – do Games in Development będą dodawane tylko produkcje zatwierdzone przez platformę. Będą brać pod uwagę życzenia społeczności. Ale jedno jest wiadome – moderacja w tym przypadku będzie mocna.

No fakt, na steamie kiepsko z moderacją Early Access i
  • Odpowiedz
@Raffael:
Nie jest kiepsko. Coś czego nie ma nie może być kiepskie. Już nawet Shakes & Fidget trafia na Steam XD
No właśnie, trzeba się gimnastykować i efekt końcowy wcale nie musi być pozytywny. Tu nie trzeba, klikasz i czekasz na zwrotkę.
Wiem o tym - zwykle jest to wykorzystywane przez twórców do testowania łatek (ostatnio tak robił Fallout 4 i Pillars of Eternity). No i na GOG twórca nie
  • Odpowiedz