Wpis z mikrobloga

Co sądzicie o tym całym "face unlock" (czyli odblokowanie Andruta za pomocą spojrzenia na telefon)?
Zawsze miałem tylko przeciągnięcie palcem, nigdy nie chciało mi się wpisywać żadnych pinów ani mazać paluchem, a chciałbym mieć bile jakie zabezpieczenie przed grzebaniem i z ciekawości znowu się tym zainteresowałem. Kiedyś toto do dupy działało, wolno albo w ogóle, ale to może wina tego że wrzuciłem nowszy soft na jakiś starszy telefon etc. A tutaj ładnie, w kiepskim oświetleniu "skalibrowałem" i szybko łapie teraz w różnym oświetleniu, pod różnym kątem mój ryj i to dość szybko.

I teraz nie wiem, czy słabe zabezpieczenie, stąd łapie praktycznie jakbym nie spojrzał i w jakich warunkach czy faktycznie to zajebiście usprawnili. Korzystacie z tego? Zawsze wydawało mi się, że to taki ficzer dla szpanu, a jeżeli to faktycznie w jakikolwiek sposób zabezpiecza (nie mam tajnych danych na tel., ale nie lubię jak ktokolwiek mi grzebie a właśnie inne formy mnie wkurzały), to wydaje się niezłe. A zawsze zostaje alternatywnie PIN w nocy itd.

#android #telefony
  • 10
@artos: Nie no ale wykluczam takie rzeczy - jak pisałem to ma być byle-jakie zabezpieczenie, czyli żeby ktoś sobie z ciekawości ot tak nie przeglądał np. SMSów jak złapie jakaś wścibska koleżanka z nudów w barze jak wyjdę do kibla.
Tylko nie wiem, na ile to działa, skoro tak szybko mnie rozpoznaje. O to się rozchodzi. Jeżeli ktoś nie-podobny sobie nie odblokuje to mi wystarczy.
Nikt z moim zdjęciem nie będzie
@artos: Oj znam bardzo dobrze, dlatego już wiem kogo unikać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Popróbuję, ale myślałem, że od razu może ktoś napisze, że gUwno i nie warto.
@oner: gUwno i nie warto. Testowałem co prawda rozwiązania komputerowe, ale da się je oszukać, zdjęciem lub podobnymi kształtami twarzy. Lepiej hasło moim zdaniem lub szlaczek
@fervi: Hm, poważnie dzięki za opinię, ale zadziwiająco sprawnie i szybko działa (bez gapienia się w telefon "pół godziny) więc i tak przetestuję. Nawet jak zdecydowaną większość ludzi mi zablokuje, to wystarczy. :)