Wpis z mikrobloga

Kupiłem kilka przedmiotów od sprzedającego na allegro. Wybrałem opcję za pobraniem.
Wszystko pięknie, po dwóch dniach zapytałem się czy paczka wyszła. Dowiedziałem się, że nie wyśle mi paczki, bo mam mniej niż 50 komentarzy na koncie. Jak wpłace przelewem to wyśle. Czy mogę to jakoś ugrać?
#prawo #allegro #pytanie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pan_Wilk: > ZA POBRANIEM-NIE WYSYLAMY OSOBOM BEZ PELNEJ AKTYWACJI KONTA NA ALLEGRO,JUNIOROM,OSOBOM,KTÓRE MAJĄ MNIEJ NIŻ 50 POZYTYWNYCH KOMENTARZY.

tak ma w swoim "regulaminie", wymóg jest z d--y, ale nic nie zrobisz, kup u kogoś kto chce zarobić, a tutaj zrezygnuj z zakupu i tyle
  • Odpowiedz
@Cervantes006: Wciąż nie rozumiem dlaczego miałby mnie obowiązywać regulamin osoby, która nie jest właścicielem allegro. W "O mnie" można wpisać przeróżne głupoty, dlaczego miałyby mnie obowązywać?
  • Odpowiedz
informujemy, iż od 25 grudnia 2014 r., czyli od dnia wejścia w życie nowej ustawy o prawach konsumenta, nie ma już obowiązku udostępniania płatności za pobraniem.

@cebulandia: Dla mnie logiczne jest, że jeśli mogę wybrać opcję takiej a nie innej dostawy i wybrałem ją, całość przeszła przez system i widnieje u niego karta płatności, to oznacza, że nie muszę się użerać z jakimiś dziwnymi obostrzeniami.

5.1.Aby wystawić Towar w Transakcji,
  • Odpowiedz
@cebulandia: @Adams_GA: @Cervantes006: http://faq.allegro.pl/artykul/26683/zasady-dotyczace-tworzenia-strony-o-mnie

Przykłady treści niedozwolonych na stronie "O mnie": Własne zasady licytacji/ realizacji umowy sprzeczne z obowiązującym prawem lub Regulaminem Allegro (w szczególności zwroty typu: "odwołuję oferty, jeżeli cena mnie nie zadowoli", "sprzedaję też w innych mediach", "nie sprzedam poniżej...", "w przypadku braku kontaktu po trzech dniach odstępuję od realizacji umowy i wystawiam negatywny komentarz").

takie coś znalazłem
  • Odpowiedz
@Cervantes006: Ja czytam dokładnie opisy aukcji, nie rozumiem dlaczego miałbym być zmuszony do czytania storny "o mnie", która z założenia ma być ogólnym przedstawieniem sprzedawcy a nie zawarciem umowy. Będe musiał założyć spór w takim razie.
  • Odpowiedz
@Adams_GA: Gościu sobie ustala czy przy takiej czy innej formie przesyłki wyda mi towar, mimo że ma dostępną na aukcjach możliwość za pobraniem. Poza tym nic nie ma wspomnianego na karcie aukcji o tym.
  • Odpowiedz