Wpis z mikrobloga

Chcialem tylko zapytac czy ktos ma tak jak ja.
W glebi serca jestem socjalista, wrecz komunista. Uwazam, ze najlepszym "ustrojem" bylaby technokracja z pensja "obywatelska" dla kazdego tal by ludzie mogli zajmowac sie tym co lubia, a pracowaliby max 4 godziny dziennie albo np 2-3 dni w tygodniu. Oczywiscie jest szansa ze to sie zrealizuje gdy robotyka bedzie tak zaawansowana ze roboty beda mogly za nas produkowac pojazdy, budynki, sprzatac, "tworzyc" jedzenie itd.
Ogolnie fajnie zyloby sie w takiej "komunie", niestety taka komuna wymaga dobrych, mądrych i ambitnych ludzi, jednak wiedzac jacy ludzie sa w wiekszosci jestem w 90% prawicowy (znaczy liberalny gospodarczo) i uwazam ze wprowadzanie czegokolwiek po za wolnym rynkiem nie ma sensu, bo przy kazdym socjalnym ruchu wychodzi z ludzi ich zwierzeca natura i zamiast przyblizac sie do tej idylii to sie oddalamy.

Moze kiedys ludzie zmadrzeja i moj plan sie zisci.

#kiciochpyta #neuropa #4konserwy
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@loczyn: Wszystko fajnie, tylko, że ludzie tacy są między innymi przez innymi przez wolny rynek. Ciężko oczekiwać, od kogoś, kto spędził dzieciństwo w biedzie, nie było go stać na studia, nie miał pieniędzy , że gdziekolwiek pojechać, a teraz pracuje po 10h dziennie na śmieciówce, aby czytał wielką literaturę i interesował się fizyką kwantową.
TO nie jest tak, że ludzie tacy są więc musi istnieć kapitalizm, to kapitalizm tworzy takich
  • Odpowiedz
@loczyn: Ja z kolei jak słucham Korwina, to jego poglądy wolnorynkowe są nierealne do zrealizowania. A chodzi konkretnie o to, że 90% kuców chce wprowadzać wolny rynek, a nie ogarniają prostego hasła "moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka".
  • Odpowiedz
  • 0
@czlowiek_ktorego_nie_bylo: Tak tylko zobacz w naszym narodzie chociazby. Ktos zarabia powyzej sredniej dobrze mu sie wiedzie, a wstarczy ze cos jest za darmo czy pol darmo - to znaczy trzeba troche oszukac by cos dostac. Co taka osoba mowi? "Daja to biore, a co!"
  • Odpowiedz
  • 0
@Prezes_roku: Nie mowie ze 100%, dlatego napisalem 90%.
Osobiscie uwazam np ze nalezy zlikwidowac ZUS i emerytury przeniesc do prywaty, ale np NFZ bym zostawil tylko objal nim wszystkich. Mysle, ze dla tych 10-15% nieobietych NFZetem nie oplaca sie utrzymywac systemu by sprawdzac kto jest ubezpieczony, a kto nie.
Dochodowy tez moim zdaniem moglby byc zlikwidowany.
Ogolnie nie zamykam sie na lewa strone, ale uwazam ze w Polsce inaczej sie
  • Odpowiedz
@loczyn: To, że ktoś zarabia dzisiaj dobrze, to nie znaczy, że jutro będzie. Gdy nie ma stabilności to nic dziwnego, że ludzie biorą skoro mogą.
Na przykład uczciwie przyznam, że gdybym zarabiał na przykład naprawdę dobrze, to i tak nie oddawał był pieniędzy na cele dobroczynne, tylko oszczędzał, bo nie wiadomo co będzie jutro. W systemie w którym każdy miał by pewność, że za rok nie wyląduje na ulicy, nie
  • Odpowiedz
@loczyn:
Socjalizm, komunizm, a nawet socjaldemokracja nie zakłada 4h pracy na dobę za ustaloną odgórnie stawkę minimalną w danym zawodzie.
Więc jesteś marzycielem, a nie socjalistą.
  • Odpowiedz
  • 0
@Three_Dee: Jak bys nazwal system w ktorym ludzie pracuja tylko 4h, maja stala kwote niezalnie czy pracuja czy nie?
No i jak pisalem, troche jestem marzycielem ;)
  • Odpowiedz