Aktywne Wpisy

źródło: temp_file2801703020899806497
Pobierz
curiousboi +87
trochę o-------m z tym kolorem, ale przynajmniej mam nadzieję że ktoś jak go zobaczy kiedyś na ulicy i będzie miał gorszy dzień to mu to poprawi humor #zawszegratem #samochody #motoryzacja
Jutro maluje pakę, jaki kolor desek byście polecili? Orzech czy coś jaśniejszego?
Jutro maluje pakę, jaki kolor desek byście polecili? Orzech czy coś jaśniejszego?
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

W glebi serca jestem socjalista, wrecz komunista. Uwazam, ze najlepszym "ustrojem" bylaby technokracja z pensja "obywatelska" dla kazdego tal by ludzie mogli zajmowac sie tym co lubia, a pracowaliby max 4 godziny dziennie albo np 2-3 dni w tygodniu. Oczywiscie jest szansa ze to sie zrealizuje gdy robotyka bedzie tak zaawansowana ze roboty beda mogly za nas produkowac pojazdy, budynki, sprzatac, "tworzyc" jedzenie itd.
Ogolnie fajnie zyloby sie w takiej "komunie", niestety taka komuna wymaga dobrych, mądrych i ambitnych ludzi, jednak wiedzac jacy ludzie sa w wiekszosci jestem w 90% prawicowy (znaczy liberalny gospodarczo) i uwazam ze wprowadzanie czegokolwiek po za wolnym rynkiem nie ma sensu, bo przy kazdym socjalnym ruchu wychodzi z ludzi ich zwierzeca natura i zamiast przyblizac sie do tej idylii to sie oddalamy.
Moze kiedys ludzie zmadrzeja i moj plan sie zisci.
#kiciochpyta #neuropa #4konserwy
TO nie jest tak, że ludzie tacy są więc musi istnieć kapitalizm, to kapitalizm tworzy takich
Osobiscie uwazam np ze nalezy zlikwidowac ZUS i emerytury przeniesc do prywaty, ale np NFZ bym zostawil tylko objal nim wszystkich. Mysle, ze dla tych 10-15% nieobietych NFZetem nie oplaca sie utrzymywac systemu by sprawdzac kto jest ubezpieczony, a kto nie.
Dochodowy tez moim zdaniem moglby byc zlikwidowany.
Ogolnie nie zamykam sie na lewa strone, ale uwazam ze w Polsce inaczej sie
Na przykład uczciwie przyznam, że gdybym zarabiał na przykład naprawdę dobrze, to i tak nie oddawał był pieniędzy na cele dobroczynne, tylko oszczędzał, bo nie wiadomo co będzie jutro. W systemie w którym każdy miał by pewność, że za rok nie wyląduje na ulicy, nie
To, że był wolnorynkowcem, to nie oznacza, że dochód podstawowy nie jest komunizmem. Idea dochodu podstawowego pojawiła się nawet w ZSRR.
@Prezes_roku: gdzie, kiedy?
Socjalizm, komunizm, a nawet socjaldemokracja nie zakłada 4h pracy na dobę za ustaloną odgórnie stawkę minimalną w danym zawodzie.
Więc jesteś marzycielem, a nie socjalistą.
No i jak pisalem, troche jestem marzycielem ;)
Utopia.