Wpis z mikrobloga

• 1
Elo, take pytanko mam. Czy jest uklad scalony za pomoca ktorego mozna latwo wysterowac kilka encoderow i przyciskow? Chodzi mi o to aby oszczedzic porty IO. Przepraszam za brak ogonkow.

#arduino #avr #programowanie #elektronika
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Którego malucha wybrać?

@Milql: raczej myślałem o atttiny2313 albo nawet atmega8 - co tam tańsze masz i wygodniejsze, z racji ilości nóżek - nawet zakładając jednostronną komunikacje TxD(attiny) > RxD(atmega), oraz zasilanie i masa - to już straciłeś 3 z 8 nóżek, a ile chcesz tych enkoderów i przycisków obsługiwać?
jak programujesz w arduino - to chyba atmega8 wygodniejsza niż attiny, do którego CHYBA nie ma w arduino bibliotek ani
  • Odpowiedz
@Milql: jak masz dużo enkoderów, ale w zasadzie obsługujesz tylko je - i raczej wszystkie 8 na raz kręcić się nie będzie - to możesz je obsługiwać na jednym przerwaniu - tzn diodami spięte wszystkie linie enkoderów do wejścia INTx, a oprócz tego - do normalnych portów. Ruszenie któregokolwiek enkodera wywołuje przerwanie wspólne, a w przerwaniu już sobie sprawdzasz po poszczególnych liniach który enkoder się kręcił, w którą stronę i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hrumque: Te encodery mają służyć do sterowania układu EQ, głośności, balansu i jeden do menu. Nie wiem czy ogarnę się żeby napisać taki złożony program....
  • Odpowiedz