Wpis z mikrobloga

Pozdrawiam sąsiadów, zgłosili mnie na straż miejską bo niby palę śmieciami Taki C--j, ja nawet papierka od cukierka nie wrzucę do pieca. A to że dymi się dużo mocniej niż u innych to dlatego że mój dom jest najniższy w okolicy, piec to dolniak z dmuchawą WIĘC musi się dymić szczególnie kiedy dorzuca się węgla. Wszystkie śmieci segreguje, nawet starałem się robić wrzuty do pieca rano i wieczorem bo mnie dym też w-----a, jeździłem po składach węgla żeby znaleźć najlepszy węgiel.
Teraz to c--j, wrzuty będą w ciągu dnia (ʘʘ) #polakpolakowipolakiem i jeszcze będę polować jak sąsiad sobie pranko wywiesi.

Ale spoko, u sąsiada zawsze w lato leci czarny dym, czekaj ty k---o jeszcze tylko parę miesięcy. Mieszka u nich w domu chyba z 12 osób a k---a ledwo 3 kubły na śmiecie mają, NIGDY nie widziałem u nich wypełnionych worków do segregacji. Zgłoszenie będzie lecieć za zgłoszeniem. Oczywiście palenie liści i zadymianie całej ulicy kiedy ze 30 stopni to standard, też będą zgłoszenia. #sasiad

Żeby nie było, przyjechała straż miejska, pełna kultura sprawdzili wszystko porobili zdjęcia i wydali opinię że nie stwierdzono palenia śmieciami. #ogrzewanie
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sunsu-sun:

Cóż... jeśli praca na naturalnym ciągu daje radę, to niechaj tak pracuje

Amen.

Kwestia ustawienia odpowiedniej dawki powietrza, żeby kocioł pracował w miarę równo. Potem to tylko wpadasz do kotłowni raz na kilkanaście godzin przegarniasz żar w stronę komina, dosypujesz węgla do oporu i koło
  • Odpowiedz
@nowayman: @Juzef: Jakiego koloru powinien być popiół? Do tej pory miałem czarny/szary sporo spieków, teraz popiół jest biały, dużo mniej spieków ale są.
Drugie pytanie; po wrzucie węgla gdy już temp dojdzie do ustawionych 60 stopni to słychać takie puknięcia z pieca jakby woda bulgotała. Na termometrze w piecu nie dochodzi więcej niż 70 stopni, a na sterowniku 62-63. Później się temp stabilizuje i trzyma 60-62. Tak może
  • Odpowiedz
@sunsu-sun: Popiół na pewno nie powinien być czarny, to by znaczyło, ze w nim węgla sporo zostało (ʘʘ) Szary, biały czy coś i jak najmniej niedopalonych koksików co by było. Spieki powstają od wysokiej temperatury. Jak ich mniej, to też dobrze.
Nie wiem cóż to może stukać i pukać. Wcześniej się nie zdarzało? U mnie bardziej piszczy i szumi z okolic rusztu jak mocno przykituje, ale
  • Odpowiedz
@sunsu-sun: Takie dosyć szybkie "pyk pyk pyk" to znam, dzieje się tak kiedy temperatura paleniska rośnie zbyt gwałtownie lub w ogóle jest za wysoka - unikam. Dałbym trochę mniej powietrza. Można też ustawić pompę wody na wyższe obroty, co powinno poprawić odbiór ciepła.
Z kolei wolne, pojedyncze, metaliczne "pyk" od czasu do czasu niosące się po rurach i kaloryferach to nie jest gotująca się woda, raczej naprężenia rozszerzającego się metalu.
  • Odpowiedz
@Juzef: @nowayman: Dobra ustawiłem dmuchawę na 5 wcześniej było 10 lub troszkę mniej, ale poniżej 6 nie schodziłem. Dzisiaj nic w czasie rozpalania i 1 wrzutu nie bulgotało w piecu
Ogólnie jak temp dojdzie do ustawionych 60 stopni to leci mocny dym jeszcze przez jakieś 10-20 minut(oczywiście jak się włączają przedmuchy to lecą kłęby, ale wciąż mniej niż przed zatkaniem) potem się uspokaja i dopiero gdy wentylator się
  • Odpowiedz
Spróbuje jeszcze może przytkać ten wentylator żeby jeszcze mniej tego powietrza dawało, widziałem że inni zakładają taką klapkę na dmuchawę.

@sunsu-sun: Nadmuch się włącza ponieważ temperatura spada, a to raczej znaczy, że powietrza było za mało, nie za dużo.
Nie mam zupełnie doświadczenia i wiedzy w temacie nadmuchów i sterowników oraz nie za bardzo rozumiem w jaki sposób dostarczane jest powietrze. Widziałem tylko takie montowane na drzwiczkach popielnika i tutaj
nowayman - > Spróbuje jeszcze może przytkać ten wentylator żeby jeszcze mniej tego po...

źródło: comment_4fFYVI3CQjqT0qgFoiPcb7tGAok9mdq2.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@nowayman: @Juzef: Mam jeszcze pytanie można zmieiać prędkość pracy pompy w czasie jej działania? Bo myślę ze jakby na czas rozpalania/1 wrzutu ustawić prędkość 3, a potem gdy w kotle się już uspokoi wracać na 2.
W ogóle to moze się coś stać po zmianie prędkości? Nigdy tego nie robiłem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Chyba powinna być tylko inna różnica temp na sterowniku i na
  • Odpowiedz
W ogóle to moze się coś stać po zmianie prędkości?

@sunsu-sun: Nic się nie stanie, no chyba, że różnica temperatur na kotle i na powrocie byłaby bardzo duża np. na kotle gorąco a rura powrotna zimna, ale w sumie wątpię, czy nawet wtedy. Czasem, kiedy kocioł rozbuja mi się za bardzo przekręcam pompę na full i temperatura sobie powoli spada. Robilem tak wielokrotnie, nic się pompie nie stało.
Z tym
  • Odpowiedz
@nowayman: No właśnie tu jest problem bo w tej dmuchawie 5 to najniższy działający bieg. Przy czwartym silnik wentylatora niby działa, ale powietrza w ogóle nie czuć przez tą dziurę.
Jakby coś źle było ustawione w samej dmuchawie, 5 najniższy potem 6 to niby średni, a 7-10 to praktycznie nie ma różnicy w sile nadmucha po prostu huragan i tyle ;-; Zresztą czytałem opinie i ludzie go raczej nie polecają,
  • Odpowiedz
Przy czwartym silnik wentylatora niby działa, ale powietrza w ogóle nie czuć przez tą dziurę.

@sunsu-sun: O to właśnie chodzi. A klapka się uchyla w ogóle na tym biegu? Byłoby super
  • Odpowiedz
@sunsu-sun:

wyczytałem że dmuchawę daje się do pieców miałowych lub mieszanek węgiel-miał [...] Nigdzie nie jest napisane miał, więc po co ta dmuchawa (_ )

Postęp, przodem do przodu i tył też do przodu. Dmuchawa w pewnym stopniu ułatwia rozpalanie na takiej zasadzie jak młotek jest uniwersalnym rozwiązaniem większości problemów w mechanice. Daje pewność, że jak źle byś nie palił, dopóki w kotle jest paliwo,
  • Odpowiedz