Wpis z mikrobloga

Problem z Xonarem, część trzecia.

Odpaliłem Live CD z Ubunciakiem, następnie alsamixer oraz okienkową regulację głośności. Wszystko ładnie śmiga, nie wiesza się przy przepinaniu w przeróżnych konfiguracjach. Kontrolki przy suwakach się ruszają, wszystko bum-cyk-cyk.

Jeżeli to dyskwalifikuje problem sprzętowy, to kamień mi spadł z serca... Tylko co teraz?

Jakieś kolejne porady? Przypominam, że chodzi o wieszanie się komputera przy przepinaniu jacków w Asus Xonar DS.

#kiciochpyta #porada #komputery #asus #kartadzwiekowa #pomockomputerowa #bozemojbozeczemusmnieopuscil
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gregfield: Ta karta jest o ile się nie mylę na układzie C-Media CMI8788 a Asus tylko na nim daje swój napis więc może olej te stery od Asusa i zainstaluj sterowniki C-Media dla tego układu. Dla windows 7 aktualne to CMI8788 driver for Windows 7 8.17.93 z 2011-05-06.
  • Odpowiedz
@cabis: Poniekąd pomogłeś. :)

Zacząłem od zainstalowania media c-panelu od uni xonara zamiast tego asusowskiego kolorowego czegoś i najwyraźniej ta zmiana pomogła, bo już się nie wiesza.

Trochę mnie martwi bardzo słaby sygnał po podłączeniu gitary. O ile w mikrofonie można wzmocnić sygnał, to w wejściu liniowym już takiego podbicia zastosować się nie da. ;) Jakoś będę radził. :)

Dziękuję wszystkim!
  • Odpowiedz