Wpis z mikrobloga

#dobrazmiana na dziś:
Krajowe autostrady staną się dobrem luksusowym. Ceny wzrosną nawet dwukrotnie.

Rząd szuka dodatkowych miliardów na budowę dróg. W grę wchodzą wyższe opłaty, a nawet objęcie nimi ekspresówek.

http://www.wykop.pl/link/2943137/krajowe-autostrady-stana-sie-dobrem-luksusowym-ceny-wzrosna-nawet-dwukrotnie/

#mikroreklama #polska #polityka #bekazprawakow #drogi #neuropa i #wykopfejs bo przecież HURR DURR ZA TUSKA NAJDROŻSZE DROGI
  • 9
@Xizor: Akurat pomijając opłaty to by nie było głupie bo nasze ekspresówki są klasy zachodnich autostrad. Tylko podwyższyć dopuszczalną prędkość do 130km/h i by było git :)
@krdk: Z punktu widzenia jakości to możliwe. Tylko dochodzi fakt, że obecnie na ekspresówkach dopuszczalna jest możliwość budowy skrzyżowań, a na autostradach jest to zabronione. Dodatkowo autostrada musi mieć dwie jezdnie, a ekspresówka może mieć jedną jezdnię. IMO głupi pomysł.
Skrzyżowania na ekspresówkach? :O

@krdk: Właśnie. Nie wiem czy takie ekspresówki powstały ale nie mogę tego wykluczyć.
Robienie zwykłych krajówek z jednojezdniowych eSek to IMO krok w tył.
@Xizor: Od dawna nie powstają zwykłe skrzyżowania w ciągu drogi klasy S, przynajmniej ja w mojej karierze nie spotkałem się, aby w ciągu nowej "eski" powstało lub zostało zaprojektowane takie rozwiązanie.
To samo dotyczy ilości pasów, nowe "eski" mają po dwa, chociaż przepisy dopuszczają po jednym (tak samo jak w przypadku eski można robić skrzyżowanie, ale nikt tak nie postępuje, wszędzie są węzły).