Używam obecnie telefonu z #android konkretnie #oneplusone i zastępuje on w 99% mojego laptopa, z którego podczas mojego normalnego dnia pracy korzystam bardzo sporadycznie. Cały czas siedzę w samochodzie, więc zależy mi na użyteczności. Wierze, że jest tu wiele ludzi mówiących, ze WP i iOS są lepsze od Androida - więc chciałbym wiedzieć co mogę zrobić na WP i Apple czego nie mogę na telefonach z androidem.
By dać wam obraz tego co używam i przy okazji zapytać, czy następujące rzeczy można zrobić na WP albo iOS?: 1. Gdy wsiadam do samochodu automatycznie łączy mi się z BT, włącza muzykę, która puszczana jest z PowerAMP - czy są aplikacje na iOS i WP, które pozwolą mi posłuchać mojej ulubionej muzyki z MP3 z equalizerem oraz mają opcje losowania po albumach? (gra cały album a potem losuje dowolny inny) Podczas odbierania rozmowy przerywa mi muzykę a po zakończeniu, włącza ją ponownie. 2. Nawigacja - używam przez 99% google maps + google calendar, który informuje mnie, żebym wyjechał wcześniej jeśli na drodze do miejsca docelowego są korki - czy to samo mogę doświadczyć w w/w systemach? (cały google now system) 3. Pełna obsługa excela - bardzo często pracuje na wielu aplikacjach na raz. Kopiuje dane z wiadomości prywatnych na wykopie wprost do arkuszu Excela, do którego wchodzę przez Dropbox - czy ktoś ma doświadczenie czy kopiowanie i zarządzanie plikami między Googel Drive/Dropbox oraz Excel działa tak sprawnie by móc to robić z poziomu komórki i nie musieć używać PC? 4. Universal copy-paste - czyli jeśli skopiuje coś na PC lub innym urzadzeniu (tablecie) to automatycznie będę mógł wkleić te rzeczy w telefonie i wice-wersa? Używam tego dość często i na androdizie odpowiada za to Pushbullet miedzy innymi. 5. Jeszcze co do multitaskingu - ile w/w systemy są w stanie przetrzymać odpalonych aplkacji na raz? Zwykle używam na raz FB, Wykopu, Chrome z ok. 5 kartami, Excela, Dropbox, Kalendarz, Hangouts i lubie gdy urządzenie trzyma mi w pamięci wszystko to co robię i mogę wrócić do tego w każdej chwili. 6. Brak Hangouts na WP bardzo mocno utrudnia - skype jest dla mnie niegodny zaufania (włączanie kamerki, mikrofonu i przekazywanie danych do NSA) - a bardzo często prwoadze wideo konferencje. 7. Czasami korzystam z OBD2 (Elm327) przez Torque Pro - czy na WP albo Apple są podobne programy do obsługi ECU samochodu/odczytywania błędów i live-data w tle, do tego Android jest w stanie utrzymać muzykę na Bluetooth oraz nawigacje. 8. Czasami lubie sobie pograć w #hearthstone na moim telefonie - czy taka opcja jest dospna na którymś z WP? Czy tylko tablety? 9. Addony na pulpicie - lubie mieć notatki, kalendarz oraz sterowanie muzyką pod ręką dlatego posiadam addony, które mam dostępne od razu po odblokowaniu - czy WP i iOS w ogóle mają addony? 10. Notyfikacje i ustawienia (screen na dole) - podoba mi się to, że od Androida 5.0 występują Push up notyfikacje, które pojawiają się na pare sekund u góry ekranu i pokazują wiadomość np. SMS lub typ wiadomości. Dodatkowo w notyfikacjach mogę sterować grającą muzyką, dodatkowo rozwijając panel górny mam dostęp do zegara naciskając na godzine, kalendarza naciskając na date, oraz mam dostęp do funkcji w telefonie - włączanie, wyłączanie BT, zmiana WiFi, autoobracanie, Latarka, Kompas i wiele innych w tym.. 11. Cast screen - czyli wrzucanie włąsnego ekranu na telewizor - bardzo przydatne gdy spotykam się ze swoim wspólnikiem i pokazuje mu pliki z excela, wyliczenia oraz inne rzeczy prosto na telewizor - czy wrzucanie własnego ekranu na telewizor w ogóle jest możliwe w przypadku innych systemów? Dla mnie to bardzo ważna rzecz. 12. Duży ekran, teraz 5" to dla mnie minimum - wiem że iOS ma bardzo małe ekraniki - nie wiem czy są telefony z WP z dużym ekranem - ktoś jakieś zna?
Chyba tyle, nie znam dobrze inynch systemów dlatego ciężko mi powiedzieć co jeszcze mi mogło brakować, ale zakładając - jakie jeszcze ciekawe rzeczy oferuje WP i iOS o których mało osób wie? Tylko nie mówcie mi o stabilności i szybkości, na #oneplus telefon nigdy mi się nie przycina i nie laguje - ktoś kto mówi, że android przycian nigdy nie miał dobrego telefonu w ręce ;)
Jestem bardzo otwarty i bardzo bym chciałbym się przekonać do tych wspaniałych systemów operacyjnych :)
@M4ks: bajka ze na androidzie laguje od startu- nieprawdziwa.. przez 4 miesiące 0 lagów, stock android 5.1.1 a wcześniej 4.4.2, honor 4x telefon za 750 zł, więc taka średnio-niska półka :)
bajka ze na androidzie laguje od startu- nieprawdziwa.. przez 4 miesiące 0 lagów, stock android 5.1.1 a wcześniej 4.4.2, honor 4x telefon za 750 zł, więc taka średnio-niska półka :)
@cavalierr: @etor: macie po prostu syndrom sztokholmski - nie wiecie, ze np. aparat moze dzialac od razu po nacisnieciu a ekran odblokowac sie od razu, bez czekania - wiec i wydaje wam sie, ze nie laguje.
@M4ks: a to ze moge zrobic zdjecie z wyłączonym ekranem to sie liczy? wciskam dwa razy klawisz ściszania i mam zdjęcie bez włączania aplikacji, faktycznie wieczność musze czekać :) w 1.5s mam zdjecie :) ekran mi śmiga od razu bez żadnego czekania :)
Używam obecnie telefonu z #android konkretnie #oneplusone i zastępuje on w 99% mojego laptopa, z którego podczas mojego normalnego dnia pracy korzystam bardzo sporadycznie. Cały czas siedzę w samochodzie, więc zależy mi na użyteczności. Wierze, że jest tu wiele ludzi mówiących, ze WP i iOS są lepsze od Androida - więc chciałbym wiedzieć co mogę zrobić na WP i Apple czego nie mogę na telefonach z androidem.
By dać wam obraz tego co używam i przy okazji zapytać, czy następujące rzeczy można zrobić na WP albo iOS?:
1. Gdy wsiadam do samochodu automatycznie łączy mi się z BT, włącza muzykę, która puszczana jest z PowerAMP - czy są aplikacje na iOS i WP, które pozwolą mi posłuchać mojej ulubionej muzyki z MP3 z equalizerem oraz mają opcje losowania po albumach? (gra cały album a potem losuje dowolny inny) Podczas odbierania rozmowy przerywa mi muzykę a po zakończeniu, włącza ją ponownie.
2. Nawigacja - używam przez 99% google maps + google calendar, który informuje mnie, żebym wyjechał wcześniej jeśli na drodze do miejsca docelowego są korki - czy to samo mogę doświadczyć w w/w systemach? (cały google now system)
3. Pełna obsługa excela - bardzo często pracuje na wielu aplikacjach na raz. Kopiuje dane z wiadomości prywatnych na wykopie wprost do arkuszu Excela, do którego wchodzę przez Dropbox - czy ktoś ma doświadczenie czy kopiowanie i zarządzanie plikami między Googel Drive/Dropbox oraz Excel działa tak sprawnie by móc to robić z poziomu komórki i nie musieć używać PC?
4. Universal copy-paste - czyli jeśli skopiuje coś na PC lub innym urzadzeniu (tablecie) to automatycznie będę mógł wkleić te rzeczy w telefonie i wice-wersa? Używam tego dość często i na androdizie odpowiada za to Pushbullet miedzy innymi.
5. Jeszcze co do multitaskingu - ile w/w systemy są w stanie przetrzymać odpalonych aplkacji na raz? Zwykle używam na raz FB, Wykopu, Chrome z ok. 5 kartami, Excela, Dropbox, Kalendarz, Hangouts i lubie gdy urządzenie trzyma mi w pamięci wszystko to co robię i mogę wrócić do tego w każdej chwili.
6. Brak Hangouts na WP bardzo mocno utrudnia - skype jest dla mnie niegodny zaufania (włączanie kamerki, mikrofonu i przekazywanie danych do NSA) - a bardzo często prwoadze wideo konferencje.
7. Czasami korzystam z OBD2 (Elm327) przez Torque Pro - czy na WP albo Apple są podobne programy do obsługi ECU samochodu/odczytywania błędów i live-data w tle, do tego Android jest w stanie utrzymać muzykę na Bluetooth oraz nawigacje.
8. Czasami lubie sobie pograć w #hearthstone na moim telefonie - czy taka opcja jest dospna na którymś z WP? Czy tylko tablety?
9. Addony na pulpicie - lubie mieć notatki, kalendarz oraz sterowanie muzyką pod ręką dlatego posiadam addony, które mam dostępne od razu po odblokowaniu - czy WP i iOS w ogóle mają addony?
10. Notyfikacje i ustawienia (screen na dole) - podoba mi się to, że od Androida 5.0 występują Push up notyfikacje, które pojawiają się na pare sekund u góry ekranu i pokazują wiadomość np. SMS lub typ wiadomości. Dodatkowo w notyfikacjach mogę sterować grającą muzyką, dodatkowo rozwijając panel górny mam dostęp do zegara naciskając na godzine, kalendarza naciskając na date, oraz mam dostęp do funkcji w telefonie - włączanie, wyłączanie BT, zmiana WiFi, autoobracanie, Latarka, Kompas i wiele innych w tym..
11. Cast screen - czyli wrzucanie włąsnego ekranu na telewizor - bardzo przydatne gdy spotykam się ze swoim wspólnikiem i pokazuje mu pliki z excela, wyliczenia oraz inne rzeczy prosto na telewizor - czy wrzucanie własnego ekranu na telewizor w ogóle jest możliwe w przypadku innych systemów? Dla mnie to bardzo ważna rzecz.
12. Duży ekran, teraz 5" to dla mnie minimum - wiem że iOS ma bardzo małe ekraniki - nie wiem czy są telefony z WP z dużym ekranem - ktoś jakieś zna?
Chyba tyle, nie znam dobrze inynch systemów dlatego ciężko mi powiedzieć co jeszcze mi mogło brakować, ale zakładając - jakie jeszcze ciekawe rzeczy oferuje WP i iOS o których mało osób wie? Tylko nie mówcie mi o stabilności i szybkości, na #oneplus telefon nigdy mi się nie przycina i nie laguje - ktoś kto mówi, że android przycian nigdy nie miał dobrego telefonu w ręce ;)
Jestem bardzo otwarty i bardzo bym chciałbym się przekonać do tych wspaniałych systemów operacyjnych :)
#telefonykomorkowe #smartfony #bojowkawindowsphone #bojowkaandroid
@cavalierr: @etor: macie po prostu syndrom sztokholmski - nie wiecie, ze np. aparat moze dzialac od razu po nacisnieciu a ekran odblokowac sie od razu, bez czekania - wiec i wydaje wam sie, ze nie laguje.
@cavalierr: yhy, z autofocues w OPO to sadze, ze masz zanim przycisniesz, takie zajebiste ( ͡° ͜ʖ ͡°)