Wpis z mikrobloga

Czy na linuxie da rade normalnie korzystać z komputera, grać w gry i używać tego samego co na windowsie?
Słyszałem też że linux lepiej się sprawuje na troszke przestarzałym sprzęcie, więc chciałbym spróbować.

No i najważniejsze pytanie po co was wołam, to jako że tych linuxów jest troche, który mam zainstalować i który jest najlepszy? :D

Wołam też #programowanie bo wy używanie linuxa to się znacie, nie obraźcie się na mnie.

#linux
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Najkon: moim zdaniem Mint bo jest łatwy dla początkujących, jak nie będzie problemów to będziesz zadowolony

A Gentoo to bait ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Najkon: csgo na xubuntu, nvidia geforce 820m, miałem pare fps więcej, league of legends instalowane przez playonlinux, tez na xubuntu, stabilne 60fps. da się grać, trochę musisz tylko przy tym posiedzieć :P
  • Odpowiedz
@aso824: a udało ci się uruchomić tty na karcie od nvidii? d; Ja mam Quadro, 2 monitory >300dpi i stracilem wiele godzin zeby wszystko jako tako chodzilo i w wiekszosci programow bylo dobrej wielkosci (a tty dalej nie udalo sie uruchomic). Jakbym nie byl programisto to bym sie poddal na starcie i wywalil system w cholere. Ale niestety jestem i linux czasem sie przyda
  • Odpowiedz
@aso824: @wytrzzeszcz: @kodkreskowy: Dobra chlopaki, to instaluje minta.

A co do samego działania systemu, przeglądarki i takich pierdół, działa wszystko zauważalnie szybciej na linuxie? Bo często jak odpale np. stream, do tego kilka kart, youtube to moj komputer szaleje :<
  • Odpowiedz
@Najkon: colego, na mincie myślę że dużej różnicy nie będziesz miał, tam jednak jest dość ciężkawe środowisko graficzne :P youtube i streamy polecam w zewnętrznych programach otwierać, poczytaj sobie o livestreamer, youtube-dl, mpv
  • Odpowiedz
@Najkon: ja korzystam z linuxa na laptopie na którym bawię się w programowanie. Z reguły mam odpalone jakieś IDE, virtual i przeglądarkę a w niej yt i kilka kart. System działa płynnie
  • Odpowiedz
  • 0
@to267224: używam binarek NV bo mesa woła o pomstę do nieba przy zabawach zprogramowaniem opengl. Mi działa out of the box, ale lata temu ustawialem rozdzialke TTY za pomocą configu gruba - może dalej tak jest
  • Odpowiedz