Wpis z mikrobloga

#silownia #mikrokoksy #suplementy

Proste pytanie o suple. Czy aminokwasy BCAA są tym samym co aminokwasy w WPC/WPI? Chodzi tutaj o to, czy to nie wyjdzie czasem na jedno jak się strzeli pół miarki WPC zamiast porcji BCAA, a w połowie miarki WPC w dodatku jest 2x tyle BCAA? Bo już nie wiem sam czy tutaj organizm na czyste BCAA reaguje jakoś inaczej, czy de facto nie ma różnicy.
  • 13
@Khaine: na WPC/WPI i na BCAA masz przeważnie aminogram i możesz sobie porównać.
Suplementacja BCAA przed treningiem daje kilka procent wyższą odpowiedź anaboliczną po treningu.
Nie widziałem porównania na przykład Leucyny z BCAA z Leucyną z żółtek
@berti: Kilka procent nie jest warte kilkudziesięciu procent wyższej ceny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nawet kilkuset procent być może. No i właśnie aminogram sobie porównałem i 15g WPC ma 2x tyle BCAA co 5g BCAA. To lepiej sobie chyba po prostu białka dosypać i popijać?
@berti: No jak ładujemy "antykataboliki" przedtreningowo i na treningu, to chyba dosyć logiczne jest zwrócenie uwagi na to, czy nam się to przyswoi odpowiednio szybko czy tak naprawdę dopiero po treningu ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Khaine: trochę nieaktualny początek artykułu. Dalej w związku z tym nie czytałem.

Okno anaboliczne może trwać do 36 godzin po treningu. Jakikolwiek efekt potreningowy daje posiłek przedtreningowy a nie szejk wypity po ostatniej serii bicka
@berti: Tym nie mniej badanie jasno wskazało, że krótkoterminowy efekt jest znacznie silniejszy przy suplementacji przedtreningowej. Brakuje tylko informacji o efekcie długoterminowym. Ale co to ma za znaczenie jak chcielibyśmy suplementować zarówno przed i po?
@berti:
Wątroba ma zgromadzone z ćwierć kilo aminokwasów egzogennych i glikogenu, które może odpalić znacznie szybciej, niż przełkniemy pierwszy łyk szejka.
A kwasy tłuszczowe uwolni i aminokwasy endogenne zrobi, zanim przełkniemy drugi.
Adaptacja do wysiłku sprawia, że przez 30-45 minut po trenirowce, trawienie i wchłanianie jest utrudnione, dokładnie odwrotnie niż w "badaniach", które są sponsorowane przez producentów supli.( ͡° ͜ʖ ͡°)