Wpis z mikrobloga

#praca #grafika #korenspondecja #ludzie #pracodawca

Już wiem, że tu nie powinienem był aplikować :X.

Wysłałem mail, załączaj CV w załączniku a PDF z pracami do ściągnięcia z dysku Google'a (źle zinterpretowałem tekst w ogłoszeniu, myślałem, że chodzi o nieumieszczanie w treści adresu do prac online).

Ale jeżeli potencjalny pracodawca odpowiada tego samego dnia, 1 maja, o godzinie 21 taką treścią:

"Prosze o przeslanie portfolio w zalaczniku, a nie w postaci linka."

To strach się bać :>
  • 20
  • Odpowiedz
@bogiubogi: to coś dziwnego,że ktoś chce mieć ustandaryzowane oferty pracy? Myślisz,że chce mu się przeglądać 30 maili gdzie każdy inaczej załączył wymagane informacje?
  • Odpowiedz
@bogiubogi: zresztą - biorąc pod uwagę Twój tok myślenia - na jego miejscu bym pomyślał "matko święta, gość chce u mnie pracować kilka lat, a nawet nie doczytał ogłoszenia i źle wysłał folio..."
  • Odpowiedz
@ppj: @ppj: Nie mam pojęcia ;), wysłałem 20 MB PDF (poprzednio był 30, stąd też wysyłam wersje online na dysku Google'a i do ściągnięcia PDF z dysku), raz natrafiłem na ogłoszenie, co kazano się zmieścić w PDF o maksymalnym rozmiarze 500 KB :D.

Ale czarno to widzę, przypomina mi to niewielką firmę, co pracodawca zatrudniając grafika twierdzi, że się nie zna, ja jestem grafikiem, a i tak na jego ma być ;D.

• Odpowiedz
@bogiubogi: Forma "Proszę uzupełnić informację xyz, bo została wysłana niepoprawnie" jest dla Ciebie ordynarna? No wybacz... ale powodzenia w szukaniu pracy ;>
  • Odpowiedz
@krupek: A czytać umiesz? Forma jest inna.

"Prosze o przeslanie portfolio w zalaczniku, a nie w postaci linka"

Pracodawcy z którymi do tej pory miałem do czynienia, stosują pismo oficjalnie, przede wszystkim nie jestem ich znajomym.

Pani, ani się nie przywitała, błąd ortograficzny zrobiła i do tego mało sympatyczne "a nie", wybacz, ale takie słownictwo to nie do potencjalnego pracownika, tak samo jak ja sobie nie pozwalam na odwal się
  • Odpowiedz
@bogiubogi: Nie masz racji. A jeśli nie wierzysz to zapytaj kogoś w wieku 30+ - opisz całą sytuację i zapytaj czy faktycznie zachowanie było ordynarne. Z wiekiem "nieco" zmienia się podejście do pracy i pracodawców... o ile nie jesteś jakiś rewelacyjny to zazwyczaj pracodawca na Twoje miejsce ma 29 innych osób i gdy zaczynasz robić jakiekolwiek problemy to się po prostu z pracą żegnasz ;)
  • Odpowiedz
@krupek: Ja uważam wciąż, że mam, zapytałem się i potwierdzili, wymaga się od aplikującego pracownika kultury, w drugą stronę też to działa. Cóż, jeżeli ma to raczej nie musi mi pisać o 21 w sprawie portfolio tylko wrzuca mnie do kosza i bierze kolejnego ;>.

@hackwise: To nie źle złożone CV, nie czytasz ze zrozumieniem, to było portfolio tylko nie umieszczone bezpośrednio w załączniku (gmail), tylko na serwerach
  • Odpowiedz
@bogiubogi: U mnie w korpo, jak rekrutowalismy kolejnego grafika, w mailowym zaproszeniu na rozmowe, byla prosba o przyniesienie portfolio w formie drukowanej. Na 10 tepych idiotow, tylko 1 przyniosl. Skoro ktos nie potrafi wykonac prostego polecenia zawartego w mailu, to w pracy tez nie bedzie potrafil.

Ps. Rada: jesli szef mowi ci, ze kolor brazowy jest ladniejszy, to znaczyvze tak ma byc. Przewinelo sie u mnie sporo wizjonerow, probujacych na
  • Odpowiedz
@CygaroZwasem: Ale u was nie było dwuznaczności, drukowane, to drukowane ;), a w ogłoszeniu było, że nie chcą w postaci linka, co można zinterpretować też jako prace wrzucone na jakiś serwer (ostatnio kilka firm w ogłoszeniach miało informacje, że można przysłać link do stron).

To znaczy, że szef dupa. Jeżeli idziesz do mechanika to też mu mówisz, żeby dany element inaczej zamontował? Argument, że brązowy nie, bo nie lubię (a
  • Odpowiedz
@CygaroZwasem: Pracowałem w ten sposób ;), pisząc zlecenia miałem na myśli kolejny projekt, który dostałem do zrobienia ;). Ja też tak uważam, ale również uważam, że mam większe pojęcie od człowieka, który się na tym nie zna, a ma po prostu widzimisię ;).
  • Odpowiedz